Zglobovi mogu biti samo bolni (artralgija) ili i upaljeni (artritis), s postojanjem crvenila, topline i edema. Bol se može pojavljivati samo prilikom pokreta ili u stanju mirovanju, a u zglobu može i ne mora biti tekućine (izljeva).
Većina ljudi je bar u jednom trenutku u životu osjetila bolove u zglobovima. Oni ne moraju uvijek značiti da je u pitanju artritis ili osteoartritis. Veliki broj faktori može utjecati na zdravlje zglobova i prouzrokovati bolove, a evo koji su najčešći uzroci:
 
Nakupljeni toksini predstavljaju problem za cijeli organizam, bilo da je u pitanju gastrointestinalni trakt ili su to veliki organski sistemi. Toksini takođe mogu da se nakupljaju i u zglobnoj hrskavici u samom zglobu odnosno u sinovijalnoj tečnosti. Toksini daju negativne efekte u zglobovima koji se mogu manifestovati bolom. 
OSTEOARTRITIS za koji su uobičajeni nazivi osteoartroza ili artroza je hronična degenerativna bolest zglobova te je nakon kardiovaskularnih bolesti drugi najčešći uzrok hronične onesposobljenosti. Osnovni uzrok njezina nastanka je propadanje zglobne hrskavice. Iako osteoartritis uglavnom pogađa starije osobe, može se pojaviti i u mlađoj životnoj dobi. Simptomi su zadebljanje ili deformacija zgloba te ograničeni pokreti i bol. 
 
PSORIJATIČNI ARTRITIS je hronično stanje što znači da nikada ne nestaje, ali se bolest može kontrolisati lijekovima i promjenom načina života. Riječ je o artritisu koji je povezan sa psorijazom, a dijagnozu nije uvijek lako postaviti. Simptomi su bol i ukočenost usljed upale koja se javlja ujutro ili nakon odmora, ali simptomi mogu trajati i cijeli dan. 
 
REUMATOIDNI ARTRITIS je hronična upalna bolest vezivnog tkiva, od zglobova najčešće zahvaća male zglobove šake, zglavke, ramena, koljena i gležnjeve. Uzroci reumatoidnog artritisa nisu poznati.

GIHT je upala zglobova uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima (u vezivnom tkivu, hrskavici, tetivama). Simptomi su nagli napadi jake boli, crvenilo i oticanje zglobova.
 

FIBROMIALGIJA je poremećaj koji izaziva hroničnu bol u mišićima i vezivnom vlaknastom tkivu, a zahvaća oko 3% stanovništva. Žene češće obolijevaju. Česti simptome su umor, bol u mišićima i bolovi u zglobovima.