Radom štitnjače u fiziološkim okolnostima upravljaju hipotalamus i hipofiza. U nadzoru rada štitnjače najvažnija je hipofiza koja pomoću tireotropina (TSH) potiče štitnjaču na stvaranje hormona, ali i na rast što može dovesti do povećanja štitnjače odnosno gušavosti (strume).
Štitnjača je žlijezda koja izgleda poput leptira smještenog sprijeda, u donjoj polovici vrata, ispod grkljana, a ispred dušnika. Građena je od dva režnja koji su međusobno spojeni središnjim suženim dijelom. Svoje hormone tiroksin (T4) i trijodtironin (T3) izlučuje u krv.
 

Iako je štitna žlijezda jako mala, ona kontroliše mnogo procesa koji se odvijaju u našem organizmu. Kada štitna žlijezda ne funkcioniše kako treba onda provodi manje hormona nego što je tijelu potrebno. U tim situacijama ljudi primjete promjene u težini, raspoloženju i na koži. Ukoliko dođe do toga obavezno posjetite liječnika. Šta vodi prema poremećaju hormona štitne žlijezde?

Stres

Stres ima jak efekat na cijeli organizam te ako ste stalno pod stresom vaša štitna žlijezda prestaje funkcionisati na normalan način te proizvodi premalo ili previše hormona. Ako ste ranije imali problema sa štitnom žlijezdom, stres može uzrokovati panične napade ili dugotrajni gubitak pamćenja. Da biste smanjili rizik od ovakvih stvari, eksperti preporučuju minimalno osam sati sna, duže šetnje i različite vježbe.

Nepravilna ishraha

Štitna žlijezda također reaguje na nepravilnu ishranu te ukoliko ne unosite dovoljno kvalitetnih masti ona reaguje na loš način. Zbog toga je potrebno jesti jaja, mliječne proizvode, meso, ribu i maslinovo ulje.

Pušenje

Pušenje ne utiče samo na naša pluća, ono također ima jak uticaj na štitnu žlijezdu. Radi pušenja štitna žlijezda proizvodi sve više hormona što vodi prema povećavanju ovog organa.

Alkohol

Alkohol također igra veliku ulogu za zdravlje štitne žlijezde. Zbog utjecaha koji alkohol ima na štitnu žlijezdu, neke žene imaju problema s menstrualnim ciklusom dok muškarci pate od impotencije.

 

oznake:   Štitnjačahormoni