Privatne ordinacije u koje mnoge žene odlaze na rutinske godišnje ginekološke preglede su zbog trenutne pandemije koronavirusa promijenile svoj ritam i tempo rada i uskladile ga s trenutnim stanjem i mjerama koje su na snazi.

Jasno je da pandemija koronavirusa nosi svoje rizike, no nikako ne smijemo zanemariti druge rizike kada je u pitanju naše zdravlje pa tako i posjeta ginekologu.

Kada se ginekološki pregled može odgoditi?

Ginekološki pregled se može odgoditi ukoliko je redovan pregled kod žena koje su dobro poznate i redovne kod svog ginekologa. Svakako će prije toga ginekolog prelistati njenu prethodnu historiju.

Ako se ipak odlučite za posjetu ginekologu što zbog patološkog stanja, trudnoće ili jednostavno jer želite odraditi godišnji pregled na vrijeme, kojih pravila se žene trebaju pridržavati i šta biste poručili pacijenticama?

Prva "barijera" je telefonski razgovor kojim se pacijentici postave pitanja u vezi njenog opšteg stanja, njene okoline i kontakata i na takav način se trijažiraju. U Ordinaciji pacijentice trabaju ispuniti anketni upitnik koji se odnosi na epidemiološke preporukui Kriznog štaba. Na licu mjesta će se izmjeriti temperatura i uzeti anamneza pacijentici o svemu što je vašno za COVID-19 infekciju. Obavezna je dezinfekcija ruku i nošenje maske.

Kako izgleda posjeta ginekološkoj ordinaciji tokom pandemije? Molim Vas da opišete postupak.

Pravilno stavljena maska, distanca u razgovoru. Sam pregled ograničiti na 15 minuta. Pratnja čeka izvan ordinacije, osim ako je djevojka maloljetna.

Više o prof. dr. sc. Kenanu Drljeviću pročitajte u linku http://www.ginderm.drljevic.net/index.php/features/prof-dr-sc-kenan-drljevic