Najnovije istraživanje potvrdilo je staru izreku "ko rano rani dvije sreće grabi".  

Osobe koje ranije ustaju imaju manju sklonost depresiji, a naučnici su do otkrića došli zahvaljujući podacima kompanije za testiranje gena 23AndMe, prenosi The Metro.

Istraživanje britanskih naučnika koje je analiziralo DNK 90.000 osoba koje su za sebe rekle da su ranoranioci ili noćne ptice otkrilo je da su osobe koje ustaju ranije mršavije od onih koji idu kasno na spavanje.

Naučnici su otkrili 15 gena koji su povezani s ranijim ustajanjem, a oni bi također mogli da budu odgovorni i za tjelesnu težinu.

Vitkiji i zdraviji

"Volimo da mislimo kako su naše preferencije i ponašanje sama srž onoga što jesmo i interesantno je vidjeti kako to utiče na stvari, poput toga jesmo li ranoranioci ili noćne ptice", rekao je naučnik David Hinds.

"Sa velikom bazom podataka koja nam je bila dostupna tokom istraživanja možemo otkriti genetiku koja se krije iza različitih stanja i bolesti i bolje shvatiti na koji način se razlikujemo jedni od drugih".

Da su ranoranioci vitkiji, sretniji i zdraviji od onih koji duže ostaju u krevetu potvrđeno je i u ranijim istraživanjima britanskih naučnika iz 2011. godine.

Ranoranioci brže završavaju jutarnje zadatke, djecu odvode u školu na vrijeme i više se zalažu na poslu, navode istraživači.

Osobe kojima je teško da se ujutru izvuku iz kreveta imaju veće šanse da budu izložene depresiji i stresu kao i problemu gojaznosti.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1.068 odraslih osoba koje su odgovarale na pitanja o ličnoj sreći, strahovima, fizičkom zdravlju, prehrambenim navikama i vremenu provedenom u spavanju.

Ispostavilo se da se "jutarnji ljudi" dižu u prosjeku nešto prije sedam sati, a da se "večernji ljudi" zadržavaju u krevetu skoro do devet sati.

Vikendom, pak, obje grupe sebe čašćavaju dodatnim satom spavanja.

Psihički zdraviji i stabilniji

Dr Jerg Huber sa Univerziteta Rohampton u Londonu kaže da su "jutarnji ljudi" po pravilu zdraviji i sretniji od "večernjih ljudi" i da imaju mnogo manje problema sa kilažom.

Razlog zbog kojeg ranoranioci imaju više uspjeha u životu je možda taj što im odrađivanje obaveza i slanje djece u školu na vrijeme pomaže da se bolje nose sa haotičnim modernim životom, objasnio je on.

"Možda su jutarnji tipovi bolje prilagođeni industrijskom svijetu u kojem živimo", napomenuo je Huber.

U istraživanju objavljenom 2013. naučnici su ustanovili da jutarnji tipovi puno rjeđe posjeduju tri negativne osobine ličnosti poput narcizma, Machiavellianisma (visoko manipulativne osobe) i psihopatskog ponašanja.  



(NajDoktor/Agencije)