Svjetska dentalna federacija i Stomatološka komora Federacije BiH kao njen član, stomatolozi, studenti stomatologije i šira javnost obilježili su 20. mart - Svjetski dan oralnog zdravlja. 

Toga dana se, na različite načine, promovira važnost oralnog zdravlja i oralne higijene, a ove godine obilježavanje se temelji na dva koncepta "Osmijeh za cijeli život" i "Slaveći život", javlja Fena.

Predsjednik Stomatološke komore FBiH Edin Muhić kaže da  stanje oralnog zdravlja ovdašnjeg stanovništva nije zadovoljavajuće, preventivne akcije se ne provode potrebnim intenzitetom, a za stanje oralnog zdravlja dio odgovornosti snose i sami pacijenti jer je po zakonu i svaki čovjek odgovoran za svoje zdravlje. 

Obilježavanjem Svjetskog dana oralnog zdravlja struka pokušava, kako je kazao, prema svojim mogućnostima apelirati na stanovništvo da viševode računa o oralnom zdravlju. 

Preventivno djelovanje u stomatologiji znači redovno održavanje higijene usta i zuba te skidanje kamenca prilikom redovne posjete stomatologu, svakih šest mjeseci. Kod djece treba raditi na stjecanju navika održavanja higijene zuba i usta kao i na edukaciji o pravilnom četkanju zuba. 

 

Izvor Radiosarajevo.ba