Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla i Udruženje ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Udruženjem studenata Medicus, organizirali su povodom obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice humanitarnu akciju pod nazivom "Stop raku grlića materice“.

Cilj ove akcije, koja će trajati do 21. januara, jeste da promoviše mogućnost i važnost prevencije raka grlića materice, jer je redovnim ginekološkim pregledima moguće otkriti promjene u ranoj fazi te opasnost prije razvoja ove bolesti.

Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla i predsjednica Udruženja ginekologa i perinatologa TK dr. Dženita Ljuca istakla je danas na konferenciji za medije da je ovo najmasovnija i najopsežnija akcija u BiH, a koja se provodi drugi put.

U narednom periodu Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla i Udruženje ginekologa i perinatologa TK žele omogućiti da se, kako je navela, svijest ženske populacije o ovom oboljenju poveća.

"Ova aktivnost treba ženama na području TK",  smatra Ljuca, naglasivši da je u odnosu na prošlogodišnju akciju, ove godine pojavnost raka grlića materice u ranom stadijumu znatno veća nego prošle godine, što znači da se bolest u lokalnom uznapredovanom stadiju smanjila.

Podvlači da je prošle godine otkrivenost ove bolesti u ranom stadijumu bila 25 posto, a 75 posto u kasnom. Nakon jedne godine pojavnost u ranoj fazi otkrivanja bolesti povećana je na 40,4 posto, a Ljuca zaključuje da je porovedena akcija prošle godina pokazala znatan uspjeh.

Istakla je da su u 2015. godini od svih pacijentica oboljelih od raka genitalnih organa, na prvom mjestu upravo oboljele od raka grlića maternice, čak 37.9 posto njih, ocijenivši da to nije slučaj u razvijenim zemljama.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Majda Mulić naglašava da je karcinom grlića materice izlječiv i kada se javi u ranoj fazi, uz adekvatne mjere i terapije, može ostaviti još dosta kvalitetnih godina života.

"Međutim, žalosno je reći da smo mi zemlja s visokom stopom incidence. Na području BiH govori se o 27 žena na 100.000 što je visoka stopa pojavnosti u odnosu na zemlje okruženja, gdje se govori o sedam žena", kazala je Mulić, dodavši da je važno jačati ličnu odgovornost žene prema svom reproduktivnom zdravlju.

Ocijenila je također da je TK primjer strateškog i organiziranog pristupa u borbi protiv karcinoma grlića materice, a kroz aktivnosti ove akcije, nastojat će se doći do žena i u urbanim i ruralnim područjima.

Petodnevna humanitarna akcija "Stop grliću materice“ sadrži znatan broj aktivnosti, a između ostalih, bit će održana edukativna predavanja u svim domovima zdravlja na području ovog kantona, zatim edukacija građana po tržnim centrima, te obilazak izbjegličkog naselja Mihatovići. Akciji će se pridružiti i studenti Medicinskog fakulteta UNTZ.

U navedene aktivnosti ove godine, uz ljekare ginekologe TK, uključeni su i ljekari ginekolozi Brčko Distrikta i Posavskog kantona.

Rak grlića materice nastaje kao posljedica prisustva određenih tipova Humanog papiloma virusa (HPV), a od ove bolesti u svijetu godišnje umre oko 250.000 žena.

Ako još uvijek niste pročitajte

Dr. Suada Tinjić: Rak grlića materice može se prevenirati redovnim pregledima

NajDoktor.ba