Čir želuca i čir dvanaesnika mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sistema koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak.

Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter pylori, lijekovi, faktori životnog stila, teški fiziološki stres, ali i genetika.

Ulkusi želuca i dvanaesnika (zajedničkim imenom peptički ulkus) najčešće se ne mogu razlikovati isključivo na temelju anamneze i kliničke slike, iako bi neki klinički znakovi mogli biti sugestivni.

Koji su simptomi?

Najčešći simptom ulkusa želuca i dvanaesnika je epigastrična bol. Ona se odlikuje žarenjem ili peckanjem te se uobičajeno javlja nakon jela, ubrzo nakon jela kod ulkusa želuca, odnosno 2-3 sata poslije jela kod ulkusa dvanaesnika.

Želudac je najširi dio probavne cijevi koji služi za spremište i probavu hrane. Veći dio želuca je gotovo okomito smješten u lijevom podrebarju te seže i u epigastričko područje. Želudac žena je više izdužen i smješten je okomitije nego u muškaraca.

Kako se utvrđuje prisutnost ulkusa želuca i dvanaesnika?

Gastroskopija je metoda izbora vizualiziranja peptičkog ulkusa, ali i vrlo uspješna metoda za utvrđivanje aktivnog krvarenja. Testiranje na infekciju bakterijom Helicobacter pylori izuzetno je važno kod svih pacijenata s peptičkim ulkusom.

Kod većine pacijenata s nekompliciranim peptičkim ulkusom, rutinske laboratorijske pretrage obično nisu od pomoći te nisu u prvom dijagnostičkom planu. Umjesto toga, potvrda peptičkog ulkusa ovisi o endoskopskim i drugim slikovnim metodama.

Kako nastaje peptički ulkus?

Mnogi faktori utiču na razvoj bolesti, a jedan od najčešćih je infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Prisustvo bakterije može se utvrditi uz pomoć uzorka sluznice želuca, uzorka krvi ili pomoću izdisajnog testa. Ostali faktori su stres, anksioznost te uzimanje određenih lijekova.

Liječenje peptičke ulkusne bolesti

Liječenje infekcije zahtjeva kombinaciju antibiotika, kao i uzimanje lijeka za smanjenje lučenja želučane kiseline (inhibitor protonske pumpe). Nakon izlječenja infekcije nastavlja se terapija inhibitorom protonske pumpe, uz preporuku kontrolne gastroskopije i potvrdu cijeljenja ulkusa. Dijetalna prehrana ubrzava oporavak sluznice i sprečava razvoj novih ulkusa.

Promjene u stilu života koje mogu pomoći

Aspirin i slični lijekovi, alkohol, kafa i čaj pojačavaju lučenje želučane kiseline, što može smetati u procesu liječenja čira. Pušenje usporava proces liječenja. Bez obzira na to je li čir posljedica bakterijske infekcije ili drugih faktora, pacijenti trebaju izbjegavati ove supstance.