Više od 300 stručnjaka iz zdravstva i oblasti kvaliteta u zdravstvu te gostiju okupilo se u Sarajevu na četvrtoj manifestaciji "Dani kvaliteta u zdravstvu FBiH".

Uz brojne sadržaje, dvodnevna manifestacija nudi i obuke za koordinatore kvaliteta u zdravstvenim ustanovama i za ovlaštene ocjenjivače kvaliteta Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu (AKAZ).

Okrugli stol okupit će predstavnike agencija za poboljšanje kvaliteta i akreditaciju zdravstvenih ustanova iz regije, a ovogodišnji "Dani kvaliteta" poseban fokus stavljaju i na regionalnu suradnju.

Direktor AKAZ-a Ahmed Novo najavio je da će biti riječi o tome šta ih povezuje, u čemu se razlikuju, kako surađivati i šta mogu naučiti jedni od drugih.

"Ovo je prilika da se ojača i učvrsti komunikacija koordinatora kvaliteta s Agencijom. Pripremili smo radionicu za ovlaštene ocjenjivače kvaliteta da bi ih podržali da što bolje i učinkovitije obavljaju zadatke u skladu sa zakonskim okvirima i očekivanjima menadžmenta i zaposlenika zdravstvene ustanove, pacijenata, javnosti i naravno AKAZ-a", kazao je.

Direktori agencija iz regije (Hrvatska, Srbija, Makedonija) i oba direktora iz BiH (iz FBiH i RS) razmijeniti će ideje i pozitivne prakse te potpisati zajedničku izjavu.

Događaju će prisustvovati i direktori zdravstvenih ustanova kao važan čimbenik u procesu poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga, a organizator navodi da su pozvali i partnere iz UN-a agencija i drugih organizacija.

Ovogodišnji "Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH" bit će prilika i za dodjelu priznanja i zahvala zaslužnim institucijama i pojedincima za proteklu godinu.

NajDoktor.ba