Iako je majčinstvo jedinstveno iskustvo, većina majki vjerovatno neće besane noći i promjene raspoloženja smatrati blagotvornima za održavanje mladosti, no nova studija pokazuje da se proces starenja usporava što je veći broj djece.

Kanadski naučnici u radu objavljenom u časopisu PLOS One otkrivaju da žene s više djece imaju duže telomere od onih koje su rodile manje djece.

Telomeri su kapice na završetku svake zavojnice DNK i štite kromosome od oštećenja.

Svaki put kad se stanica replicira, telomeri se skrate. S vremenom postanu toliko kratki da više ne mogu štititi kromosome, ostavljajući ih ranjivima, zbog čega ljudske stanice stare i prestaju učinkovito funkcionirati.

Kanadski naučnici Pablo Nepomnaschy i Cindy Barha proveli su istraživanje među 75 žena iz gvatemalske provincije. U obzir su uzeli broj poroda u razdoblju između 2000. i 2013. godine. Na početku istraživanja, i na kraju - nakon 13 godina, izmjerili su dužinu njihovih telomera iz uzoraka sline.

Otkrili su da su žene s većim brojem potomaka 13 godina poslije imale duže telomere od onih s manje djece.

Rezultati su ostali isti i nakon što su u obzir uzeti njihova dob, životne navike i porodični prihodi.

Estrogen moćan antioksidans

"Naša analiza upućuje na to da veći broj djece možda usporava starenje stanica", napisali su naučnici.

Profesor Nepomnaschy misli da bi se to moglo objasniti povećanjem hormona estrogena u trudnoći.

"Estrogen funkcionira kao moćan antioksidans koji štiti stanice od skraćivanja telomera", rekao je.

Smatra i da bi u tome ulogu moglo imati društveno okruženje, budući da žene s više djece imaju i veću društvenu podršku porodice i prijatelja.

"Veća podrška rezultira povećanjem metaboličke energije koja služi za 'održavanje' tkiva i na taj način usporava starenje", dodaje Nepomnaschy.

(NajDoktor/Fena)