Trnci u rukama i nogama mogu nastati jer smo ih u čudnom položaju držali, pa dođe do zaustavljanja cirkulacije.

Od ovakvih se trnaca brzo oporavi u nekoliko sekundi ili minuta, a čak se ne trebate niti kretati. Trnci u udovima spadaju pod probleme osjetilnog sistema pod nazivom parestezija, a osim trnaca, pojavljuje se i osjećaj iglica, bockanja, žarenja i pečenja, piše ordinacija.hr

Šta napraviti ako se trnci u udovima neprestano pojavljuju bez uzroka? Svakako je potrebno odmah posjetiti doktora i napraviti potpuni pregled kako bi se saznalo što je tačan uzrok te kako bi se problem mogao liječiti.

Česti uzroci trnaca

Najčešći uzrok trnaca u udovima je problem s živcima, što može značiti da nešto pritišće živac, odnosno da je došlo do uklještenja ili da je živac ozlijeđen. Do uklještenja može doći zbog ozljede ili stresa, kao i zbog infekcija ili izloženosti otrovima.

Trnci nam mogu javljati da je narušen balans ili nema dovoljno vitamina i minerala u tijelu. Vitamini E, B1, B6, B12 važni su za normalno funkcionisanje živaca, a i premalo i previše istih može uzrokovati trnce.

Kod dijabetičara moguće je da je došlo dodijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja perifernih živaca, a uz nju se pojavljuje i bol, gubitak osjeta, kao i slabljenje mišića nogu. Osim toga, oboljeli se lakše ozlijeđuje, odnosno dolazi do lakšeg stvaranja otvorenih rana.

Autoimune bolesti mogu također biti krivci za trnce, ali u ovom se slučaju trnci ne pojavljuju samo u rukama i nogama, već na bilo kojem dijelu tijela. Razlog tome je što bolest napada vlastite tjelesne stanice misleći da su one štetne za tijelo. 

Trnci mogu biti i posljedica infekcija, poput Lajmske bolesti, infekcije koja može nastati zbog ujeda krpelja, zatim zbog infekcije virusa herpes zoster i herpes simplex.

Alkoholizam je još jedan od uzročnika trnaca u rukama, a dolazi također zbog nedostatka vitamina ili zbog loših prehrambenih navika. Također, alkoholizam može dovesti do alkoholne neuropatije, odnosno oštete živčanog sistema zbog alkoholizma.

Ako ste u prošlosti imali povredu ili traumu, bez obzira na njenu težinu, moglo je doći do povrede vratnog pršljena koji sada uzrokuje trnce u prstima.

Prije nego posjetite doktora, budite sigurni da nosite udobnu obuću te pokušajte što manje sjediti prekrištenih nogu, jer zbog konstantno istog načina sjedenja dolazi do loše cirkulacije. Također, trnci u prstima mogu biti i posljedica upale karpalnog tunela.