Veliki broj pacijenta oboljelih od malignih bolesti u jednom trenutku svoje bolesti dobiju hemoterapiju. Hemoterapija je metoda koja se primjenjuje i kada je bolest vezana za organ, ali i kada se proširila po tijelu. Izraz hemoterapija podrazumijeva primjenu hemijskih supstanci u liječenju, i u širem smislu znači primjenu svakog hemijskog jedinjenja u liječenju neke bolesti – primjenu antibiotika, lijekova protiv povišenog krvnog pritiska, lijekova za snižavanje holesterola i slično.

Ipak, u medicinskom riječniku kao i u široj upotrebi, hemoterapija označava primjenu specifičnih lijekova u liječenju malignih oboljenja.

Udruženje onkologa BiH je iz potrebe da svojim onkološkim pacijentima, koji dolaze na Kliniku za onkologiju KCUS pruži što više informacija o njihovoj bolesti, neželjenim efektima onkološkog tretmana, između ostalog, publikovalo i korisne informacije o tretmanu neželjenih efekata hemoterapije.

NajDoktor.ba kroz seriju tekstova publikuje korisne savjete ovih vrhunskih bh. zdravstvenih stručnjaka u polju onkologije, a koji daju odgovore na pitanja u vezi najčešćih simptoma hemoterapijskog liječenja, kao i načina tretmana neželjenih efekata hemoterapije.  

KONSTIPACIJA/ZATVOR

Konstipacija je otežano pražnjenje tvrde i neredovne stolice koje nastaje zbog smanjene pokretljivosti crijeva.

Može biti udružena sa bolom u stomaku, osjećajem napuhanosti, mučninom te osjećajem pritiska na anus.

Hemoterapija, lokacija samog tumora, različiti lijekovi (naročito morinski preparati), kao i nedovoljan unos tečnosti i hrane bogate vlaknima mogu uzrokovati konstipaciju.

U sprječavanju konstipacije preporučuje se:

Piti dosta tečnosti. Potrebno je najmanje osam šolja dnevno soka od jabuke, grejpfruta ili borovnice, mineralne ili flaširane vode, čaja bez kofeina.

Piti tople napitke. Pokušajte piti tople napitke odmah nakon obroka.

Jesti hranu bogatu vlaknima. To uključuje suho voće, hljeb sa sjemenkama, kuhani grah ili grašak, leću, brokule, jabuke, kupus, kukuruz, zeleno povrće (špinat).

Posavjetujte se sa ljekarom ako niste imali stolicu dva dana. Ljekar može predložiti laksativ, omekšivače stolice ili klizmu.

Obavezno konsultirati ljekara prije uzimanja laksativa.

NajDoktor.ba donosi niz stručnih savjeta o tretmanu neželjenih efekata hemoterapije

Neželjeni efekti hemoterapije: Promjene na koži i noktima

Sindrom umora: Čest simptom hemoterapijskog liječenja

Otok ruke nakon operacije dojke i limfnih čvorova

Dijareja kod onkoloških pacijenata

NajDoktor.ba