U budućnosti bi praćenje vitalnih funkcija pacijenta kao što su tjelesna temperatura, puls ili krvni pritisak, moglo biti bitno olakšano zahvaljujući novom uređaju. Naime, naučnici iz Japana razvili su ultratanku elektronsku kožu koja bi mogla tokom operacije mjeriti nivo kisika u tijelu.  

Eksperimenti na dobrovoljcima potvrdili su kožu kao pouzdan instrument za mjerenje koncentracije kisika u krvi. Uređaj se sastoji od mikroelektroničkih komponenti koje na površini tijela svijetle u crvenoj, plavoj i zelenoj boji.

Preciznije, novi izum zasniva se na PLED tehnologiji, odnosno diodama od organskih polimera koje emituju svjetlost u crvenoj, plavoj i zelenoj boji.

Kada se kroz njih propusti struja, diode emituju svjetlost na sličan način na koji to čine pikseli na ekranima elektronskih uređaja.

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju sada rade na prikazivanju brojeva i slova na koži za različite potrebe u medicini.

Nosiva elektronika budućnost je istraživanja i mogla bi imati široku primjenu, poput pametnih naočala ili kontaktnih leća koje bi mjerile nivo glukoze.

"Kada se pričvrsti na prst, uređaj bez ikakvih nuspojava mjeri nivo kisika u krvi", rekao je vođa tima Tomoyuki Yokota.

"Fleksibilni organski optički senzori mogli bi se direktno priljepiti na organe radi kontrole nivoa kisika u krvi tokom i nakon operacije", dodao je.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Science Advances.

Slični projekti

Mnogi naučnici širom svijeta trenutno rade na sličnim projektima, a za sada su dobijeni materijali koji reaguju na pritisak, mogu da se 'stope' sa pozadinom (vrsta kamuflažne tehnike), izmjere temperaturu tijela i još mnogo toga.  

Kako stvari stoje, pacijenti u bolnicama uskoro više neće biti priključeni na bezbroj žica i monitora, već će se svi njihovi podaci pratiti preko senzora koji će biti aplicirani na njihovu kožu poput privremenih tetovaža.

(NajDoktor.ba/Agencije)