Visokoučinkoviti lijek, naziva OTS964, mogao bi biti čudotvorni lijek za neke vrste raka. Mogao bi se uzimati u obliku pilule ili kroz injekciju, a do sada je pokazao da je u mogućnosti u potpunosti iskorijeniti rak, javlja MedicalXpres.

Pokusi su, do sada, uspješno obavljeni na miševima zaraženima ljudskim rakom, a na ljudima će se isprobati već iduće godine. 

Nekoliko tipova raka, poput raka pluća, dojke, mozga, jetre i mjehura, sadrže protein TOPK koji je potreban stanicama raka da se razdvajaju. Lijek funkcionira tako da blokira spomenuti protein te ga direktno cilja na zaraženim stanicama, tako izbjegavajući one zdrave. Upravo zbog toga, negativnih nuspojava gotovo da i nema. 

"Utvrdili smo molekularnu metu za ovaj lijek prije 10 godina, ali nam je trebalo gotovo desetljeće da nađemo učinkoviti način da ga inhibiramo", kazao je autor istraživanja dr. Yusuke Nakamura te dodao kako smatra da se radi o nečemu vrlo 'obečavajućemu'. 

Nakon što su lijek ubrizgavali u zaražene miševe dva puta sedmično, tri sedmice, tumori su u potpunosti nestali kod pet od šest miševa. Lijek je bio još učinkovitiji kada je bio u obliku tablete, jer je tada izliječio sve miševe. Miševi koji su uzimali lijek u tableti imali su manji broj bijelih krvnih stanica, no svi su se u potpunosti su se oporavili u roku od dva tjedna. 

Nakamura napominje da su svi isprobani lijekovi do sada samo zaustavljali širenje raka, ali je prava 'rijetkost da ga u potpunosti iskorijeni'. 

Učinkovitost ovog lijeka na drugim vrstama raka još se uvijek istražuje.  

oznake:   Laboratorije