SARAJEVO, BANJALUKA - Do kraja godine u Bosni i Hercegovini prvi put biće moguće uraditi Serenity test za detekciju BRCA1 i BRCA2 mutacija gena, nazvanih prema raku dojke Breast Cancer, koji je u žižu svjetske javnosti dospio nakon što je slavna glumica Anđelina Džoli na isti način utvrdila genetske predispozicije, a zatim odstranila obje dojke.

Pacijentkinje će moći uraditi test u BiH, budući da se uzorak uzima brisom iz bukalne sluznice (pljuvačke), nakon čega će biti analiziran u "Genoma" laboratoriji u Ženevi, posredstvom "Cryosave" BiH.

"Izuzetno smo ponosni što ćemo prvi put u BiH omogućiti svim ženama genetski test za ranu detekciju promjena koje mogu dovesti do raka dojke i jajnika, te na taj način omogućiti im da donesu informisane odluke koje štite njihovo zdravlje", tvrdi za "Nezavisne" Elma Mrehić, kantri menadžer u "Genoma" BiH.

U Evropi test slovi za napredni genetski model za rano otkrivanje predispozicije za rak jer analizira cjelokupne BRCA1 i BRCA2 gene, detektujući sve varijante sa senzitivnošću, specifičnošću, tačnošću i preciznim vrijednostima validnim sa preko 99,99 odsto.

Nije poznato koliko će koštati ova vrsta medicinske usluge pacijentice u BiH, trećoj državi na području bivše Jugoslavije u kojoj će biti moguće sprovoditi postupak, dok je na Onkološkom institutu u Beogradu potrebno izdvojiti 1.500 evra, odnosno u Hrvatskoj 8.000 kuna, ali su te cijene umanjene nakon subvencioniranja od strane država. 

"Od izuzetne je važnosti rano otkrivanje raka dojke, pa s tim u vezi i najava ovog testa na našem tržištu ima ogromnu ulogu u prevenciji i sasvim sigurno može spriječiti najtragičnije epiloge, odnosno spasiti mnoge živote. Izuzetno visoke cijene ove usluge u regionu, pa tako vjerovatno i kod nas, mogu učiniti situaciju dramatičnom za sve one pacijentice koje to sebi ne mogu priuštiti. Zbog toga bi idealno bilo, ako bi fondovi zdravstvenog osiguranja u BiH snosili dio troškova, barem za pacijentice u čijoj porodičnoj anamnezi već ima oboljelih", napominje za "Nezavisne" Azra Ikalović, predsjednica Asocijacije udruženja oboljelih od raka BiH i Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke "Iskra" iz Banjaluke.

Rak dojke je najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka prijevremene smrti kod žena. Smatra se da u svijetu ima više od milion novooboljelih godišnje, a svake godine u Bosni i Hercegovini bude ih registrovano više od 1.100.

Najmlađa pacijentkinja u BiH, koja je izgubila bitku sa karcinomom dojke, imala je 19 godina.

Tačni uzroci nastanka još nisu poznati, a identifikovani faktori rizika su porodična istorija bolesti, izloženost ženskim reproduktivnim hormonima, životne navike u ishrani, benigna bolest dojke.

Elma Mrehić, kantri menadžer u "Genoma BiH", kaže da nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu raka može dovesti do kasne dijagnoze i veoma niske stope preživljavanja.

"Trenutna standardna procedura može samo detektovati već prisutne promjene u tkivu koje ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju", naglašava ona.

 

(Nezavisne.com)