Nedostatak kalcija naročito se može osjetiti u starijoj životnoj dobi kada se kao posljedica manjka unosa kalcija u organizam može javiti osteoporoza.
Kalcij je jedan od najpotrebnijih minerala našem organizmu. On je neophodan za pravilan rast i razvoj vašeg djeteta. Osim što daje čvrstoću kostima i zubima, kalcij utječe na cijeli niz fizioloških procesa u tijelu.

Ima ključnu ulogu u rastu stanica, a samim tim i u rastu cijelog tijela. Važan je za stvaranje energije, prenos živčanih impulsa, rad mišića, srca i krvnih žila, izlučivanje hormona, stvaranje i zgrušavanje krvi, a pomaže i u borbi s alergijama.
 
Bebe se od rođenja hrane majčinim mlijekom koje je u toj dobi za njih idealan izvor kalcija. Osim za bebe i djecu koja ubrzano rastu i razvijaju se, unos dovoljne količine kalcija važan je i za odrasle osobe tokom cijelog života. 

Zašto je neophodan trudnicama i dojiljama?

Međutim, još je važnije da ga u dovoljnim količinama u organizam unose trudnice i dojilje. Kalcij tokom trudnoće omogućuje zdrav rast i razvoj kostiju, mišića, živaca i srca ploda. Ako ga buduće majke ne unose u dovoljnim količinama, on će se crpiti iz majčinih rezervi na pimjer kostiju majke, kako bi se dovoljna količina osigurala za razvoj ploda. Takve količine kalcija plodu često nisu dovoljne, a za majku imaju dugoročno negativne posljedice kao što je gubitak tog i više nego važnog minerala iz strukture majčinih kostiju. Iz istih razloga jednaku važnost dovoljnom unosu kalcija u organizam trebaju posvetiti i dojilje.
 

Zdravoj ženi u prosjeku treba 800 mg kalcija na dan, dok je trudnici i dojilji potrebno 1200 mg na dan. Dnevne potrebe za kalcijem mogu se osigurati dovoljnim unosom namirnica bogatih kalcijem, a ako te namirnice iz određenog razloga trudnica ili dojilja ne unosi, potrebno je razmotriti uzimanje kalcija kao dodatka prehrani.

Koje namirnice su bogate kalcijem?

Jedini izvori kalcija za dojenčad su majčino mlijeko i mliječni pripravci za dojenčad dok starijoj djeci, trudnicama i dojiljama u prehranu treba uključiti jogurt, kravlje mlijeko, sir, vrhnje, mliječne i sirne namaze, losos, orašasto i sušeno voće (bademi, orasi, lješnjaci, smokve, marelice...), mahunarke, brokule, kelj, kupus, špinat, soju, naranče i žitarice obogaćene kalcijem i vitaminima.
 
 
Starijoj djeci također možete ponuditi plavu ribu kao izvor kalcija. Apsorpcija kalcija u tijelu regulira se pomoću vitamina D, a samo trećina količine kalcija kojeg unesemo u organizam putem hrane dospijeva u krv. Zato je neophodno u organizam unositi i dovoljne količine vitamina D.
 
oznake:   kalcijdojiljedjeca