Stručnjaci navode kako prosječan čovjek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tečnosti, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može probaviti niti iskoristiti kao energiju već predstavljaju otpad koji se nakuplja u organizmu.
Višak šećera, rafinirane žitarice, pržena i masna hrana, alkohol i kofein, prerađene namirnice s dodatkom niza hemikalija za produženje vijeka trajanja i pojačavanje okusa, brza i suha hrana koja ne sadrži dovoljno vlakana pa čak i sirove namirnice koje organizam inače teško probavlja, samo su dio popisa namirnica koje opterećuju organizam.
 
Mnogi ljudi piju premalo vode koja je važna za probavu, razmjenu tvari i izbacivanje toksina iz organizma. Mnogi se hrane neredovno odnosno preskaču obroke što može biti razlog za usporavanje metabolizma.
Stoga ne čudi činjenica da se tokom svih tih godina u crijevima akumulira oko 15 kilograma toksičnog otpada koji treba izbaciti iz organizma kako ne bi potaknuo razvoj bolesti. Još je Hipokrat govorio da "sve bolesti započinju u crijevima".
 
Slaba i propusna crijeva mogu izazvati probavne smetnje, nadutost, plinove i proljeve te autoimune poremećaje kao što su alergije, astma i artritis, ali i mentalne blokade, razna upalna stanja kože (ekcemi i akne) i mnoge druge zdravstvene probleme.

Dugotrajna konzumacija masne i teško probavljive hrane s previše šećera i alkohola, može dovesti do bolesti jetre poznate pod nazivom masna jetra kao i do pojave žučnih kamenaca. Toksini u organizmu mogu dovesti i do pojave sindroma policističnih jajnika, do problema u radu štitnjače kao i do hronične bubrežne bolesti.
 
Ovo su najčešći znakovi da vam je tijelo puno toksina:

AKNE I LOŠ TEN Prehrana u kojoj prevladavaju prerađene namirnice kao što su salame, umaci, gotovi obroci i slično te namirnice s dodanim šećerima, mogu izazvati upalne procese na koži koji se često očituju kao umorna koža puna nečistoća i akni.

HRONIČNI UMOR I SMUŠENOST Hronični umor i nedostatak koncentracije su siguran znak da je vaš organizam preopterećen toksinima.
 

ČESTE GLAVOBOLJE Ako ste jednu večer proveli s društvom, prejeli se i popili više alkohola, gotovo je sigurno da ćete se ujutro probuditi s glavoboljom. Glavobolja je jedan od znakova da je vaše tijelo opterećeno toksinima, pogotovo ako se one ponavljaju često i traju duže vrijeme.

HRONIČNA BOL OPĆENITO Hronična bol koja traje dugo i boli podmuklo obično se javlja kao simptom upale koja je nastala kao reakcija na nakupljanje toksina u određenom dijelu tijela. To može biti bol u vratu, leđima ili zglobovima, bol zbog upale u mokraćnim putevima, bubregu.

PROBLEMI SA SPAVANJEM Ako se noću dugo vremena vrtite u krevetu i ne možete zaspati ili se budite usred noći i ne uspijevate više zaspati do jutra, a nema realnog razloga za to, to može biti znak nagomilanih otrova u organizmu.
 
NEUGODAN MIRIS TIJELA I ZADAH Kad je vaše tijelo zagušeno toksinima i ne može ih izbaciti, to se može odraziti kroz neugodan zadah i miris tijela.

ALERGIJE I OSIPI Kada konzumirate nešto što vaše tijelo ne prepoznaje ili doživljava kao napad na imunološki sistem, mogu se javiti osipi, perut, mrlje na koži ili crvenilo.

MANJAK ENERGIJE I DEPRESIJA Ako tretirate svoje tijelo kao kantu za smeće, ne možete očekivati da se to ne odrazi i na raspoloženju. Manjak energije, umor, glavobolje i slaba koncentracija dovest će do toga da se osjećate loše, jer vaš organizam ne funkcioniše onako kako bi trebao.

PODOČNJACI I UMORNE OČI Ako ne spavate dovoljno, loše se hranite i izloženi se povećanom stresu, mogli biste primijetiti neke suptilne znakove trovanja: zamagljene oči i jako izraženi podočnjaci.
 
oznake:   toksinibolestihrana