U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra RS od 1. januara do početka oktobra ove godine rođeno je 2.840 beba, od kojih 258 prije vremena (prematurusi), što čini 9.084 posto prematurusa u odnosu na ukupan broj rođenih beba.

Iza ovog suhoparnog statističkog podatka krije se mnogo straha, iščekivanja, strepnje, suza...ali i mnogo ljubavi, rada, struke, predanosti i tehnologije, a sve to u nadi i s krajnjim ciljem da "Mrvice“ izrastu u zdravu djecu.

Na inicijativu grupe majki u Banjoj Luci osnovano je Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj pod nazivom “Mrvice”.

Cilj formiranja udruženja je pomoć i podrška porodicama koje imaju prijevremeno rođenu djecu, ali i podizanje svijesti javnosti o ovoj pojavi.

Najveća psihička pomoć roditeljima, čija su djeca prijevremeno rođena su majke čije su bebe rođene s težinom manjom od kilograma, koje danas imaju veliku djecu, zdravu djecu koja se bave sportom i raznim drugim aktivnostima.

Zato su danas članice Udruženja "Mrvice“ posjetile majke prijevremeno rođene djece u Klinici za dječije bolesti da bi s njima podijelile iskustva i pružile podršku i pomoć.

U intenzivnoj njezi Klinike za dječije bolesti formiran je tim stručnjaka koji su uz pomoć savremenih aparata i osavremenjavanja intenzivne njege omogućili da stopa preživljavanja te djece u Klinici bude između 88 i 94 posto.

U svijetu se oko 15 miliona beba rađa prije termina, a milion beba umre zbog rađanja prije vremena ili komplikacija zbog toga.

NajDoktor.ba