AUTOR ČLANKA
dr. sci. med. Senad Bajramović
UrologBiografija

U našem tijelu urin je pohranjen u organu koji se zove mokraćni mjehur. Mokraćni mjehur je opušten većinu vremena. Kada želimo mokriti, naš mozak govori našem mokraćnom mjehuru šta da radi, tj. da pušta urin van.

 

ŠTA je urinarna inkontinencija?
Urinarna inkontinencija je stanje pri kojem urin curi kada to ne želimo. Jedna trećina žena ponekad propuštaju mokraću, međutim eke žene propuštaju samo malo urina, a neke od mogu propuštati mnogo. Ne doživljavaju sve žene problem curenja urina kao ozbiljan problem.

Postoje dva glavna razloga zašto ženama curi urin:

  • Stres inkontinencija, i
  • Hitna (urgentna) inkontinencija.

Stres inkontinencija

Šta je stres inkontinencija i kako do nje dolazi?

Stres inkontinencija predstavlja curenje urina tokom kašlja, kihanja, vježbanja, savijanja preko nečega ili dizanja teških predmeta. To istjecanje urina se događa prilikom

pomenutih aktivnosti jer navedeni događaju povećavaju fizički pritisak na mokraćni mjehur.

Uz stres inkontinenciju, problem je u tome što mišići i tkiva zdjelice nisu dovoljno jaki da se odupru vanjskom pritisku. Kada je dodatni pritisak u trbuhu povećan tokom aktivnosti poput kašlja, smijeha, skakanja ili podizanja, urin je prisiljen proći mišiće koji čuvaju uretru da bi bila zatvorena.

To se najčešće događa:

  • kada su mišići u području zdjelice oslabljeni nakon poroda,
  • hroničnog zatvora koji zahtijeva naprezanje,
  • kod pretilosti, ili
  • kod starijih uslijed slabosti mišića.

Urgentna inkontinencija

Šta znači "Hitna / urgentna inkontinencija"?

Hitna (urgentna) inkontinencija je stanje kada osjećate hitnu potrebu za mokrenjem i ne možete dočekati do toaleta u tom trenutku. Drugim riječim aaš mokraćni mjehur želi da ispusti mokraću kada to ne želimo! Možemo osjećati malo ili nikakvo upozorenje da će nastupiti mokrenje, ili imate iznenadnu snažnu potrebu za mokrenjem. To mogu biti okidači koji će uzrokovati ovu hitnost, kao slušanje zvuka tekuće vode, osjećaj rashlađenosti, ulazak ključa u bravu vrata, ili ustajući iz stolice ili kreveta. Osobe s urgentnom inkontinencijom također mogu osjećati potrebu za mokrenjem često i ustajati za mokrenjem do nekoliko puta u noći.

S urgentnom inkontinencijom problem je pretjerana aktivnost mišića mokraćnog mjehura. Mnoge žene imaju kombinaciju stresa i inkontinencije nazvanu mješoviti tip inkontinencije. Dobro je znati kakav tip inkontinencije imate jer su uzroci i tretmani različiti.

Što je normalno?

  • Prosječna žena mokri do 7 puta tokom dana (otprilike svakih 2-3 sata).
  • Normalno je da se jednom ustaje u noći za mokrenjem, i čak do dva puta tokom starenja.
  • Normalni kapacitet mjehura je 300 do 600 ml (250ml=1 šolja).
  • Normalni unos tekućine je oko 6-8 čaše vode ili drugih pića tokom dana.
  • Pojedina pića mogu više ili manje utjecati na mokrenje nego sama količina unesene tečnosti.
  • Pića kao što su kofein, poput čaja, kafe i Coca-Cola, Pepsi, i drugi gazirani napitci također mogu utjecati na mokrenje jer djeluju iritativno/nadražajno na mokraćni mjehur.

Šta je fekalna inkontinencija?

Fekalna inkontinencija znači neželjeno istjecanje sadržaja crijeva - plina, tekućine ili stolice. Pojedine žene imaju problem s obe vrste inkontinencije, i fekalne i mokraćne. Razlog može biti zbog slabosti mišića zdjelice.