Način funkcionisanja endokrinog sistema muškaraca i žena se razlikuju. Endokrine bolesti i hormonski poremećaji su češća pojava kod žena nego muškaraca.

Za razliku od muškaraca, čija je razina spolnih hormona u krvi stabilna, kod žena se razina spolnih hormona ciklički mijenja, što može utjecati na emocije i na pojavu nekih tjelesnih senzacija. Takvi se utjecaji primjećuju u pubertetu (kod oba spola), tokom ovulacije, prije menstruacije, tokom trudnoće i u klimakteriju. Uzroci hormonskih poremećaja mogu biti brojni: od drugih bolesti i patoloških stanja do nezdravog načina života, emocionalnih problema i stresova.

Koji su to najčešći hormonski poremećaji kod žena?

Bolesti štitnjače

Bolesti štitnjače su većinom asimptomatske. Simptomi se uglavnom javljaju kada zbog bolesti štitnjače dođe do poremećaja u izlučivanju njenih hormona. Vrlo rijetko su prisutne lokalne smetnje prouzrokovane pritiskom povećane štitnjače na dušnik (otežano disanje) ili jednjak (otežano gutanje) ili je vidljivo izbočenje štitnjače u dnu vrata.

Simptomi poremećaja funkcije štitnjače nisu specifični, ali su tipični. Neki od njih predstavljaju najčešće smetnje koje se javljaju i kod zdravih osoba i kod oboljelih od različitih bolesti. To uvjetuje da se ponekad previdi bolest štitnjače, ali i da se nerijetko neracionalno insistira na bolesti štitnjače kao uzroku smetnji uprkos njenoj urednoj funkciji.

Obično ni kod hipertireoze (pojačane funkcije štitnjače) ni kod hipotireoze (oslabljene funkcije) nije prisutan samo jedan simptom nego se javlja više njih koji zajedno upućuju na potrebu da se ispita funkcija štitne žlijezde. Kod oba poremećaja može doći do poremećaja menstrualnih ciklusa. Oba mogu negativno utjecati na sposobnost zatrudnjivanja, ali i na samo trudnoću i razvoj ploda.

Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika najčešći je endokrini poremećaj kod djevojaka i mladih žena. Tipični simptomi su poremećaj menstrualnih ciklusa koji postaju neredovni i izostaju, ispadanje kose na tjemenu, pojačan rast dlačica na mjestima tipičnim za muškarce (hirzutizam) kao što su gornja usnica, lice, brada, prsa, trbuh i natkoljenice te pojačana pojava akni.

Ostale bolesti žlijezda s unutarnjim lučenjem i poremećaji izlučivanja hormona, koji se dominantno ili isključivo javljaju kod žena, znatno su rjeđe.

Nijedan simptom i znak nisu nužni ni dovoljni za postavljanje dijagnoze nego su potrebna barem dva pozitivna od tri kriterija (klinička slika, laboratorijski nalaz povišenih muških spolnih hormona ili UZV nalaz policističnih jajnika). Uzrok poremećaja je nepoznat.