Kad se jedanput kod neke osobe pojavilo više od jednog kamenca, vjerojatno je da će ih se pojaviti još. Kod osobe u čijoj su porodici postojali slučajevi bubrežnih kamenaca postoji veća vjerojatnost da će ih dobiti i ona.
Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju se na unutrašnjim površinama bubrega. Urolitijaza je stručni medicinski izraz kojim se opisuju kamenci koji se pojavljuju u urinarnom traktu.
 

Opis bolesti

Mokraća sadrži hemijske tvari koje sprečavaju ili koče stvaranje kristala. Međutim, ti inhibitori ne djeluju kod svih ljudi i kod nekih osoba se stvaraju kamenci. Ako kristali ostanu dovoljno sitni, putovat će kroz urinarni trakt i izaći iz tijela mokraćom, a da to osoba ni ne primijeti.

Iako se kamenci češće pojavljuju kod muškaraca, broj žena koje obolijevaju povećava se tokom zadnjih 10 godina zbog čega se taj omjer mijenja. Bubrežni kamenci većinom pogađaju ljude u dobi od 20 do 40 godina. 

Uzroci

Ne postoji tačan uzrok stvaranja bubrežnih kamenaca, ali svakako da  može ovisiti o faktorima poput genetike, dehidracije, nepravilne ishrane konkretno prekomjernog unosa proteina životinjskog porijekla, rafiniranih šećera, fruktoze i pretilosti.

Zastoj mokraće, razne anomalije bubrega i urinarnih kanala, oštećenje sluznice mokraćnih organa, a posebno infekcije, također mogu dovesti do povećanog rasta određenih materija koje uzrokuju formiranje kamena u bubregu. Bubrežni kamenac mogu uzrokovati i određeni lijekovi poput diuretika i citostatika.

Simptomi

U početku osobe s bubrežnim kamencem ne pokazuju simptome upravo zbog njegove male veličine. Ali, kako se veličina povećava i kamen se počne kretati u bubrezima, možda ćete primijetiti promjene. Neki od uobičajenih simptoma su oštra bol u boku, leđima i ispod rebara, bol koja dolazi iznenada, a zatim prestaje, bolovi ili peckanje tokom mokrenja, mokraća neugodnog mirisa i čudne boje, osećaj mučnine ili povraćanja, povremena groznica.

Kako se liječi i sta možemo preventivno učiniti?

Liječenje bubrežnih kamenaca varira ovisno o vrsti i uzroku. Većina bubrežnih kamenaca neće zahtijevati hirurški zahvat. Unosom dovoljne količine vode možete potaknuti kamenac da prođe kroz urinarni sistem i tako izađe iz tijela. Za ublažavanje boli prilikom prolaska kamenca kroz urinarni sistem preporučuje se korištenje lijekova poput ibuprofena ili paracetamola.

Bubrežni kamenci koji se ne mogu liječiti konzervativnim mjerama, jer su preveliki da prođu kroz urinarni sistem ili zbog toga što uzrokuju krvarenje, oštećenja bubrega ili trajne infekcije mokraćnog sistema, mogu zahtijevati drugačije tretmane.

Ono što sami možemo učiniti jeste da pijemo od 6 do 8 čaša vode dnevno. Ako patite od kamenaca koji se sastoje od kalcijeva oksalata, jedite manje namirnica koje sadrže oksalate - cvekla, celer, krastavci, grejp, peršin, špinat, jagode, jezgričasto voće.

Konzumirajte više namirnica koje su bogate kalcijem, kalijem, magnezijem i vitaminom B6. Uvijek tokom napada boli mirujte, a preko bolnog područja stavite toplu oblogu.