Svaki boravak u prirodi nosi opasnost od kontakta s krpeljima. Posebnu pažnju trebaju obratiti buduće mame zbog stanja u kojem se nalaze, jer krpelji svojim ugrizom na ljude mogu prenijeti i neke zarazne bolesti.
Krpelji ujedom prenose različite bolesti. Gotovo svima poznata je Lajmska bolest. Ona može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije koje, ako se ne liječe na vrijeme, utiču na kičmu, zglobove, nervni sistem i srce.
 
Ako ste u drugom stanju i zarazite se nekom bolešću koja se prenosi ujedom krpelja, to može dovesti do kongenitalne infekcije odnosno do prenošenja bolesti na bebu.

Šta učiniti nakon ugriza krpelja?

Ipak, ne treba paničiti, jer se bolest ne prenosi istog trenutka, ujedom. Potrebno je da prođe, u nekim slučajevima i 48 sati, pa da se bolest prenese s krpelja na trudnicu.
 
To što vas je ujeo krpelj ne znači da ste se zarazili nekom bolešću. Ako odstranite krpelja sa svoje kože u roku od 24 sata, šanse da se razbolite su veoma male. Nisu svi krpelji zaraženi nekom bolešću. Ukoliko je krpelj zaražen, rizik za infekciju je veći što je on proveo više vremena na koži. Sam ubod insekta ne boli, a područje kože na kome se on nalazi ne svrbi. Zbog toga je važno da dobro pregledate svoju kožu nakon boravka u prirodi.
Zbog toga je veoma važno da se istuširate i dobro pregledate svoje tijelo nakon boravka u prirodi. Često se dešava da se krpelj još uvijek samo šeta po vašem tijelu tražeći mjesto za ugriz pa ga možete tuširanjem sprati sa sebe. Ukoliko primjetite da vas je krpelj ugrizao odmah ga treba odstraniti, a nakon toga odnijeti na analizu kako biste na vrijeme utvrdili da nije zaražen. Ako niste sigurni da krpelja možete izvući sami, najbolje je da posjetite liječnika.
 

Kako da spriječite ujed krpelja u trudnoći?
 
Mnogi repelenti koji se koriste za zaštitu od insekata, a nanose se najčešće u obliku stika ili spreja direktno na kožu, sadrže različite hemikalije koje nisu sasvim sigurne za trudnice. Ukoliko ipak odlučite da ih koristite kao zaštitu od krpelja prije odlaska u prirodu, obavezno se posavjetujte sa svojim ginekologom.

Obavezno nosite odjeću s dugim rukavima i dugim nogavicama. Nosite zatvorenu obuću, a pantalone obavezno uvucite u čarape. Ovakvo oblačenje će otežati krpeljima da nađu put do vaše kože. Obucite svetliju odjeću. Na tamnoj odjeći ćete veoma teško uočiti krpelja.

Kada stignete kući svucite svu odjeću sa sebe, otresite je napolju i stavite na pranje. Stanite ispred ogledala i detaljno pregledajte kožu, naročito predio oko ušiju, ispod ruku, iza kolena, ispod kose, pupka, između nogu i oko struka.

Ne odgađajte tuširanje. Tuširanje u roku od dva sata nakon ulaska u kuću smanjuje rizik od ujeda krpelja. Kada krpelj dospije do vaše kože veoma često on ne ujeda odmah, već tumara i po nekoliko sati za odgovarajućim mjestom.


oznake:   krpeljtrudnice