Iskoristite trenutnu akciju u Poliklinici Dr. Nabil i učinite nešto za svoje zdravlje!   
 
Medicinsko biohemijski laboratorij Poliklinike Dr. Nabil opremljen najsavremenijom automatizovanom laboratorijskom opremom najpoznatijih svjetskih prizvođača po promotivnoj cijeni pacijentima nudi testiranje tumorskog markera CA 15-3. Primjena ovog tumorskog markera posebno je značajna u postterapijskom praćenju, odnosno u ranoj detekciji recidiva i metastaza karcinoma dojke.
 
CA 15-3 test možete uraditi u Laboratoriji Poliklinike Dr. Nabil po akcijskoj cijeni od 25 KM, umjesto redovne cijene od 45 KM. Više informacija o testovima možete dobiti na telefon 033 777 713 ili putem e-maila: [email protected].
 
Šta su tumorski markeri
 
Tumor markeri su supstance koje nastaju u tumornim ili drugim ćelijama organizma kao odgovor na postojanje malignog ili benignog tumora. Većina tumor markera nastaje iz normalnih kao i iz malignih, ali u mnogo većoj količini u odnosu na nekancerogeno stanje. Oni mogu biti različitog sastava - specifični proteini, enzimi, izoenzimi, hormoni.

Ove supstance se mogu detektovati u krvi, urinu, stolici, tkivu tumora ili telesnim tečnostima različitim metodama, a savremena laboratorijska oprema omogućava brzo i tačno određivanje povećanih vrijednosti tumor markera.

Do danas je otkriveno više od 20 različitih tumor markera koji se nalaze u kliničkoj upotrebi. Neki su povezani sa samo jednom vrstom tumora, dok su drugi povezani sa više tipova. Međutim, ne postoji "univerzalni" tumor marker koji može da detektuje bilo koju vrstu tumora.

Postoje neka ograničenja kod upotrebe tumor markera. Ponekad, nekancerogena stanja mogu dovesti do porasta nivoa tumor markera. Pored toga, neće svaki pacijent sa određenom vrstom tumora imati visoke nivoe tumor markera koji je povezan sa tumorom. Šta više, nisu identifikovani tumor markeri za svaki tip tumora.

Primjena tumor markera

Tumor markeri se mogu određivati:

• preventivno, kao screening markeri;
• u vrijeme postavljanja dijagnoze, u kombinaciji sa fizikalnim pregledom i anamnezom pacijenta;
• prije, u toku ili nakon završetka terapije;
• i na kraju periodično da bi se ustanovilo eventualno ponovno javljanje tumora.

Povišen nivo tumor markera može sugerisati na prisustvo tumora (kako malignog, tako o benignog), ali sam nije dovoljan da bi se donijela  adekvatna dijagnoza. Iz tog razloga, mjerenje tumorskih markera se obično kombinuje sa drugim testovima, pregledima, biopsijom kako bi se adekvatno dijagnostifikovalo oboljenje.

Dijagnoza malignih tumora

Tumorski markeri se ne mogu koristiti za dijagnozu kancera.

Zlatni standard za postavljanje dijagnoze maligniteta je biopsija (uzimanje dijela tkiva tumora, nakon čega se različitim patohistološkim tehnikama dokazuje prisustvo tumorskih ćelija koje se mogu vidjeti pod mikroskopom).
      
Određivanje agresivnosti terapije i prognoze za određene vrste  tumora

U nekim tipovima kancera, nivo tumor markera odražava fazu i/ili prognozu bolesti (ishod ili smjer bolesti).

Ponekad nivo tumor markera može predvidjeti ponašanje određenih vrsta tumora. Npr. kod testikularnih kancera, visoki nivoi tumor markera βHCG i /ili AFP predviđaju agresivniji tumor i manju stopu izlječenja i preživljavanja. Terapija pacijenata sa ovako visokim nivoima tumor markera mora se započeti agresivnije i sa većim dozama hemoterapijskih lijekova i zračenja.
      
Praćenje uspješnosti terapije

Jedna od bitnih uloga određivanja koncentarcije tumor markera jeste u praćenju uspješnosti primenjenih terapijskih pocedura. Oni se mogu određivati periodično tokom terapije. Smanjenje nivoa tumor markera ili povratak na normalan nivo može ukazivati da kancer reaguje na terapiju, dok povećanje ili isti nivo ukazuje na to da kancer ne reaguje na primenjenu terapiju.
       
Određivanje rekurentnih tumora (ponovno javljanje tumora, recidiv)

Tumor marker može biti mjeren na kraju tretmana kako bi se provjerilo da li postoji recidiv (povratak tumora). Ova mjerenja pokazuju da li nivo tumor markera ostaje isti, smanjuje se ili povećava, tumor markeri mogu poslužiti otkrivanju rekurentnih tumora nakon završetka terapije i kada još ne postoje znaci, simptomi istog.           

Kompletnu ponudu usluga laboratorija Poliklinike Dr. Nabil možete pronaći na internetskoj stranici www.nabil.ba, a više informacija dobiti putem telefonskog broja 033 777 713.

CA 15-3  

Karcinomski antigen 15-3 ili CA 15-3 je tumorski marker  koji dobro prati širenje raka dojke, nažalost zbog slabe osjetljvosti ne pomaže u ranom otkrivanju raka dojke. Otkriven je 1984. godine, a može se pronaći u stanicama sekretornog epitela, dok se u serumu zdravih osoba nalazi u neznatnim količinama. Povišene vrijednosti nalaze se i kod nekih dobroćudnih bolesti, npr. mastopatije, fibroadenoma dojke, bolesti pluća.

Osjetljivost CA 15-3 se kod primarne dijagnoze karcinoma dojke kreće od 15-29 %, ovisno o sastavu populacije. S obzirom na proširenost bolesti na regionalne limfne čvorove i metastaziranjem u kosti i visceralne (lat. viscelaris; viscus: utroba) organe može se povisiti u otprilike 70 % slučajeva. Prosječna vrijednost u krvi zdravih žena je do 28 kIJ/L. Povišena vrijednost je pronađena i kod drugih vrsta karcinoma: kolonorektalnog karcinoma, raka gušterače, raka pluća, jajnika i jetre.    

CA 15-3 se koristi u dijagnostici karcinoma dojke, gdje se u 80% slučajeva nalaze povišene vrijednosti ovog tumorskog markera. Stim da CA 15-3 nije specifičan samo za karcinom dojke. Posebno je značajna primjena ovog tumorskog markerau postterapijskom praćenju, odnosno u ranoj detekciji recidiva i metastaza karcinoma dojke.

(NajDoktor.ba)