Keratosis pilaris (naziva se još keratosis follicularis, lichen pilaris) je poremećaj orožnjavanja folikula dlake koji se najvjerojatnije nasljeđuje autosomno-dominantno.

Keratosis pilaris je česti poremećaj pri kojem se odumrle stanice skidaju s gornjeg sloja kože pa nastaju čepovi koji ispunjavaju otvore dlačnih folikula.

Čepovi uzrokuju izbijanje malih tačkastih bubuljica, najčešće na nadlakticama, preponi i stražnjicama. Mogu izbiti i na licu, naročito u djece. Izbijanja bubuljica kod ljudi s keratosis pilaris obično nastaju kada je hladnije vrijeme, a ljeti obično nestaju same od sebe.

Mogući uzročnici

Uzrok nije poznat, premda se keratosis pilaris obično javlja u porodicama pa je vjerojatno nasljedna. Općenito, bubuljice uzrokuju samo kozmetičke probleme.

Prema nekim procjenama, javlja se kod 50% stanovništva, češće kod osoba sa suhom kožom, alergijama i atopijskim dermatitisom. Novija istraživanja ukazuju na veću učestalost kod osoba svijetle puti i s povećanom tjelesnom težinom.

Pojavljuje se u dječjoj dobi, češće kod djevojčica. Posljedica je prekomjernog stvaranja keratina, građevnog materijala kose i noktiju. Kod keratosis pilarisa višak proizvedenog keratina se skuplja u folikulu dlake. Keratotična folikularna papula boje kože smještena je na vanjskim površinama nadlaktica, bedara te glutealno.

Najčešći simptomi

Pri opipu kože, ona je hrapava poput ribeža, pa se često naziva guščja ili pureća koža. Kvržice veličine pribadače su bezbolne, ali mogu izazvati svrab. Kad se promjene pojave na vidljivim dijelovima tijela mogu predstavljati estetske i psihičke probleme. U području lica folikularna keratoza popraćena je upalnim crvenilom.

Tokom vremena na zahvaćenim područjima može doći do potpunog gubitka dlaka, što se smatralo estetskim problemom više nego bolešću. Međutim, ponekad je povezana s gubitkom obrva i kose uz rub čela. Ovaj proces oštećenja folikula dlake je hroničan i terapijski neuspješan.

Mogućnosti liječenja

Keratosis pilaris obično nestaje sama od sebe. Iako ne postoji lijek za poremećaj simptomi se mogu ukloniti odgovarajućom njegom kože. Losioni za kožu s urejom pogodni su za svakodnevnu primjenu. Ureja veže vlagu u koži i ima keratolitički učinak. Za dobar učinak losioni se moraju nanositi nekoliko puta na dan na zahvaćena područja.

Kreme i losioni s keratolitičkim učinkom koji se koriste za ublažavanje simptoma ove bolesti obično sadrže 5 do 20% ureje, 2 do 3% salicilne kiseline. Kod težih slučajeva koriste se i kreme s niskom koncentracijom tretinoina (0,005%) koji se izdaju isključivo na liječnički recept.