U okviru kontinuirane edukacije ljekara, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, organizovan je jednodnevni tečaj iz oblasti uroginekologije. Stručno predavanje na ovu temu održale su prof. dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo i dr. Barbara Venier iz Nove Gorice, Republika Slovenija.

Ovom prilikom dr. Venier je istakla da se ona procedurama uroginekologije bavi od 2000. godine, te da je u centru u kojem je zaposlena izvedeno više od 700 operativnih zahvata kod stresne urinarne inkontinencije.

"Riječ je o minimalno invazivnoj metodi koja ima 90 posto primarne uspješnosti. Benefit se ogleda u tome što se procedura radi u lokalnoj anesteziji, a nakon zahvata pacijentice se otpuštaju u roku od 24 sata i vraćaju svojim svakodnevnim obavezama. Komplikacije nakon ovog zahvata su vrlo rijetke i javljaju se otprilike kod 5 posto pacijenata", kaže dr. Venier.

Prof. dr. Dženita Ljuca je istakla da tečaj koji je organizovala Klinika za ginekologiju i akušerstvo ima za cilj edukaciju ljekara iz teorijskog, ali i praktičnog znanja u oblasti uroginekologije. U Bosni i Hercegovini nema smjernica u uroginekologiji, niti odabira načina hiruškog liječenja, dok su ove procedure u zemljama regije izuzetno razvijene.

"Naš cilj je uvesti subspecijalizaciju iz ove oblasti i razviti centre za trening, gdje će se mladi ljekari educirati, te na taj način steći određenu rutinu u izvođenju ove procedure i postati certificirani centar za uroginekologiju", rekla je prof. dr. Ljuca.

Nakon stručnih predavanja i održanih diskusija ljekari su prisustvovali praktičnom dijelu, u okviru kojeg su prof. dr. Ljuca i dr. Venier uradile zahvat TVT ABBREVO procedure sa plasiranjem trakice u cilju rješavanja problema sa stresnom urinarnom inkontinencijom.

NajDoktor.ba