Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno vježbaju uživaju u puno boljoj kvaliteti spavanja od onih koji žive sjedilačkim načinom života. Umjerena tjelovježba u pravo vrijeme će vam omogućiti mirniji i bolji san.
Kardiovaskularne tjelovježbe, treninzi snage i joga mogu pomoći kod problema s nesanicom. Vježbanje tokom dana je efektivnije zbog fluktuacije tjelesne temperature i srčanog ritma. Izbjegavanje stresa, teške hrane, alkohola, ali i stalnog provjeravanja pred spavanje koliko je sati, može pomoći da imate bolji san, tvrdnje su stručnjaka.
 

Kvalitetan san je ključan

Trećinu života provedemo spavajući. San je toliko važan da utiče na ostale dvije trećine našeg života. Kao što su prehrana i tjelovježba važni za cjelokupno zdravlje, tako je i spavanje jedan od temelja našeg života.

Stručnjaci smatraju da bi bilo dobro ukoliko bi "uhvatili ritam" te u skladu s tim ustajali iz kreveta svaki dan u isto vrijeme i pokušali ograničiti spavanje na 7 do 9 sati. Isto tako izbjegavajte spavanje tokom dana, jer lako može dovesti do nesanice. Da biste bolje spavali noću, krećite se što više tokom dana.

Pronađite idealne vježbe za sebe

Snažni, umjereni ili čak blagi dnevni načini trošenja energije u vidu kardiovaskularnih vježbi poput hodanja, plivanja ili čak kućanskih poslova, poboljšavaju san.

No, obratite pažnju na to u koje vrijeme vježbate. Vježbanje neposredno prije odlaska u krevet je loša ideja. Mnoge vježbe mogu uzrokovati nesanicu ukoliko se izvode neposredno prije odlaska u krevet. Trebali biste biti potpuno opušteni najmanje 45 minuta prije odlaska u krevet.

Stručnjaci kažu da su neki oblici vježbanja bolji od drugih kada je u pitanju bolji san. Od hodanja, trčanja do treninga visokog intenziteta, dokazano je da kardiovježbe potiču bolji san. Mnogi stručnjaci tvrde da je joga, uz njene meditativne kvalitete, savršen trening za pomoć kod nesanice.

oznake:   vježbanjenesanica