AUTOR ČLANKA
Dr. Haris Hasanagić
Doktor stomatologijeStomatološka ordinacija dr. HasanagićBiografija
 
Karijes bočice, karijes dojenja, cirkularni karijes, karijes ranog djetinjstva. Sve su to sinonimi za jedan poseban oblik karijesa (zubnog kvara) koji se razlikuje od uobičajenih formi karijesa. Ova forma zubnog kvara specifična je po lokalizaciji, posljedicama i terapiji.

Karakteriše se time što zahvata onaj dio zuba blizu desni-vrat zuba. Počinje na strani zuba koja je okrenuta prema usnama i brzo se širi cirkularno zahvatajući cijeli zub. Brzo napreduje i dovodi do razaranja kompletne krune zuba.

Najčešće nastaje kao posljedica pogrešne ishrane. Djeca se u tom periodu (u vrijeme i poslije nicanja zuba) uglavnom hrane tečnom, zaslađenom i kašastom hranom koja je pogodan medij za razvoj bakterija koje uzrokuju karijes. Česti dnevni i noćni obroci doprinose tome. Naročito su opasne situacije kada dijete zaspi sa bočicom u kojoj se nalazi zaslađeni napitak, mlijeko...Tome doprinosi činjenica da se tokom sna smanjuje lučenje pljuvačke koja je prirodni tuš zuba, tako da nema ispiranja usne šupljine pa se hrana nakuplja i ostaje na zubima.

Ova vrsta karijesa se može javiti i kod djece koja ne koriste mnogo bočicu. Najčešće su u pitanju loše navike, dugotrajni i česti obroci, zadržavanje hrane u ustima i često i nekontrolisano uzimanje slatkiša.

Cirkularni karijes se teško liječi (zato što se javlja rano, brzo zahvata sve površine zuba a i saradnja sa tako malo djecom je vrlo slaba), ali ako se rano dijagnostikuje i počne sa liječenjem veći su izgledi da se mliječni zubi zadrže duže u funkciji.