Na uzorku od 1.200 ispitane djece i adolescenata između 13 i 17 godina, njih 99,8 posto koristi internet pretežno u svrhe dopisivanja s prijateljima i igranja igrica, dok njih 34,4 posto konzumiraju cigarete jer ih to opušta.

Preliminarni su to rezultati istraživanja koje Udruženje "Narko ne" radi s porodičnim savjetovalištem Kantona Sarajevo.

"Riječ je o istraživanju stanja i stavova mladih u vezi s ovisnosti. Tako smo došli do saznanja da 20 posto ispitanika duže od šest sati svakodnevno koristi internet, što je dosta zabrinjavajući podatak. Naime, svrha korištenja interneta je pričanje s prijateljima, slušanje muzike i igranje online igrica", izjavio je Feni direktor Udruženja "Narko Ne" Amir Hasanović.

Ostali podaci o konzumiranju alkohola, kockanja i klađenja kod mladih bit će dostupni javnosti krajem oktobra kroz određenu brošuru i prezentaciju, koju će organizirati Udruženje "Narko Ne“.

Prevencija ovisnosti

Također, za tri dana članovi ovog udruženja u Sarajevu će na konferenciji "Otvorimo puteve u zdraviju budućnost“ predstaviti rezultate projekta "Jednogodišnje stručno usavršavanje i strukturalno umrežavanje za ključne aktere prevencije ovisnosti u BiH 2014.-2016. - JUPPO".

Četrnaest organizacija civilnog društva uključilo se u mrežu da bi formirali ključnog aktera koji će se kao partner vlastima zalagati za kreiranje programskog okvira prevencije ovisnosti u skladu s realnim potrebama mladih u BiH.



"Cilj nam je da uvežemo predstavnike vladinih i nevladinih organizacija i javnih ustanova, koji će razgovarati o ovoj temi, te omogućiti mladima da prema tim strukturama mogu iznijeti svoje potrebe i ideje kako treba raditi na prevenciji ovisnosti djece i mladih", rekao je Hasanović.

Ističe da oblast prevencije ovisnosti još nije integrirana u političke, zdravstvene i omladinske programe u BiH. U slučajevima gdje postoje politički okvirni dokumenti za oblast mladih i zdravlja, tvrdi da je volja za njihovim provođenjem često ograničena.

Iz tih razloga konferencija treba rezultirati zacrtanim aktivnostima, među kojima je osnivanje Centra za prevenciju ovisnosti u BiH.

NajDoktor.ba