Rezultati opservacijske kohortne studije iz UT Southwestern u Dallasu otkrili su da 95% žena sa teškim infekcijama akutnim respiratornim sindromom koronavirusom 2 (SARS-CoV-2) tokom trudnoće nije imalo veći rizik od nepovoljnih ishoda trudnoće. Ova otkrića, objavljena u JAMA Network Open, nude novi uvid u postojeća istraživanja i doprinose daljem razumijevanju infekcije SARS-CoV-2 u trudnoći.

Otkrili smo da 5% svih porođenih žena sa infekcijom SARS-CoV-2 razvija ozbiljnu ili kritičnu bolest, što je niže od prethodnih izvještaja, rekla je koautorica studije i glavna urednica Savremene OB / GYN Catherine Y. Spong, MD.

Studija je obuhvatila podatke o 3.374 trudnice (srednja [SD] starost, 27,6 [6] godina) koje su testirane na SARS-CoV-2 infekciju i isporučene su od 18. marta do 22. avgusta u Parkland Health and Hospital System, velikom broju urbani centar za njegu porodilja sa širokim pristupom testiranju na SARS-CoV-2 u ambulanti, hitnoj službi i stacionarnom okruženju. Obuhvaćeno je 252 žene koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2 i 3.122 negativne na SARS-CoV-2.

Testiranje je provedeno za ambulantna područja, a prije 14. maja 2020. i za bolnička područja na osnovu simptoma (temperatura, kašalj, dispneja, mijalgija, gubitak mirisa ili okusa, povraćanje, dijareja ili upaljeno grlo) ili specifičnih kriterija rizika. 14. maja bolnički sistem je u svojoj jedinici rada i porođaja implementirao univerzalni protokol za testiranje. Žene koje su se pokazale na njezi sa vanjskim pozitivnim rezultatima testiranja bile su uključene bez ponovljenog testiranja.

Stopa hospitalizacije zbog indikacije COVID-19 slična je onoj kod žena koje nisu trudne, sa 6%. Znatno drugačija od prethodnih izvještaja – u junu 2020. CDC je izvijestio da je 31,5% trudnica hospitalizirano u odnosu na 5,8% žena koje nisu trudne “, rekao je Spong.

Protokoli neonatalnog testiranja uključuju ispitivanje SARS-CoV-2 u periodu od 24 i 48 sati kod novorođenčadi rođene u roku od 4 sedmice nakon dijagnoze SARS-CoV-2 po majci ili kada je to klinički indicirano; prijem u izolacijski odjel neonatalne jedinice za intenzivnu njegu bio je rutina za novorođenčad rođena od simptomatskih majki dok se mjere opreza na osnovu majčinog prijenosa ne mogu prekinuti ili do otpusta.

Rana neonatalna SARS-CoV-2 infekcija dogodila se u 3% testirane novorođenčadi, prvenstveno među onima rođenim od asimptomatskih ili blago simptomatskih žena.

Istraživači nisu otkrili razliku u ishodima prijevremenog porođaja, preeklampsije sa teškim karakteristikama ili porođaja carskim rezom za indikaciju fetusa kod žena sa i bez SARS-CoV-2 infekcije dijagnosticirane tokom trudnoće (52 žene [21%] naspram 684 žene [23%]; relativni rizik, 0,94; 95% CI, 0,73-1,21; P = .64).

Prema nalazima studije, težina bolesti majke nije bila povezana sa abnormalnostima placente. Nalazi sugeriraju, međutim, da se rizik od porođaja u manje od 37, 34 i 28 sedmica povećavao sa pogoršanjem težine majčine bolesti COVID-19.

Prema rezultatima, 5% svih porođenih žena s infekcijom SARS-CoV-2 ima ili je razvilo ozbiljnu ili kritičnu bolest. Ovi su nalazi, napominju autori, novi i niži od stopa iz prethodnih izvještaja. Autori pozivaju na dalja istraživanja kako bi shvatili da li je infekcija majke SARS-CoV-2 povezana sa dugoročnim zdravljem majki ili novorođenčadi.

Izvor: https://www.contemporaryobgyn.net/view/covid-19-during-pregnancy-may-not-cause-adverse-outcomes