Prve porodice djece koja boluju od raka prije četiri dana uselile su se u Roditeljsku kuću na Jezeru, koja je svečano otvorena 26. aprila. Ovo su potvrdili u Udruženju "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH", koje je prije dvije godine i pokrenulo gradnju ove kuće.

Kako je kazala Jasna Vatreš, sekretar ovog udruženja, u kući je trenutno smješteno pet porodica iz Bihaća, Cazina, Tešnja, Bugojna i Tuzle.

Potresne priče

"Ljudi su se tek uselili i ne žele još izlaziti u javnost sa svojim teškim i potresnim pričama. U kući se s mališanima nalaze same majke ili oba roditelja pa se mijenjaju kod posjete djeci. Uglavnom, prezadovoljni su smještajem i ne mogu da vjeruju da takvo nešto postoji i da im je boravak u kući besplatan" kazala je Vatreš u izjavi za Avaz.

Roditelji mogu ostati u apartmanima u Roditeljskoj kući sve dok traje liječenje njihove djece, a svojim kućama mogu ići kada budu veće pauze između terapija. U kuću, kako je rekla Vatreš, mogu doći i djeca koja boluju od raka kada budu dolazila na kontrole.


NajDoktor.ba