AUTOR ČLANKA
Dr.sci. Elvir Imerov
Spec. kiropraktikePoliliklinika "Dr Nabil"Biografija
Za poboljšanje fizičkog izgleda, pa sve do jačanja mentalnog zdravlja, joga je bez sumnje jedna od najvažnijih praksi i metoda u svijetu. Iako većinom u njenom prakticiranju dominiraju žene, sve više muškaraca zainteresirano je za vježbanje joge.

Muškarci, koji su počeli primjenjivati jogu i koja je postala dio njihovog  životnog stila, osjetili su brojne beneficije koje im ona nudi poput fizičkog, mentalnog i duhovnog napretka.

Također snaga, prevencija povreda, smirenost i koncentracija dobrobiti su koje su osjetili praktikujući jogu. I zaista ko bi pomislio da "istezanje i disanje" kriju tolike potencijale noseći sa sobom evidentni napredak u kvaliteti života i sveukupnog zdravlja. 

1. Joga poboljšava sveukupni kvalitet života 

Ukoliko želite ili stremite velikoj promjeni u životu, joga je jedna od metoda koju biste trebali probati. Doprinosi poboljšanju našeg života jer pospješuje fizičko zdravlje i mentalnu snagu. Redovnom praksom joga dovodi do osvješćivanja tijela, veće spremnosti za prihvatanje sebe, povećanja samopouzdanja, poboljšanja koncentracije, pamćenja, sposobnosti učenja i raspoloženja. Vremenom, imat ćete bolji i kvalitetniji san/spavanje, a poboljšat ćete i kvalitet vaše ishrane. Najbolji dio je da ne morate slijediti težak plan treninga ili oporavka da biste napredovali u jogi.

2. Joga čini tijelo snažnijim i fleksibilnijim 

Većina muškaraca se ustručava praktikovati jogu, jer su uvjereni da njihovo tijelo nije "dovoljno fleksibilno." No, to je uobičajena zabluda svih početnika. Jedna od glavnih fizičkih prednosti joge jeste da povećava i poboljšava fleksibilnost i snagu, tako da ova dva faktora nisu preduvjeti za vježbanje joge. Ne morate biti fleksibilan i snažan da biste počeli. Vremenom, joga će poboljšati vašu ravnotežu i fleksibilnost i, naravno, ojačati mišiće. Joga povećava snagu mišića, dubinu disanja, poboljšava fleksibilnost i pospješuje balans. Joga, takođe doprinosi umanjenju bola.

3. Joga pomaže u gubitku kilograma 

Joga je dobra za zdravlje. Primjerice važna je za stomaka jer pomaže kod masiranja unutrašnjih organa, što daje ubrzanje vašem metabolizmu. Nadalje, masaža unutrašnjih organa i detoksikacija organizma u krajnjoj liniji usporava proces starenja. Joga također pomaže u sprječavanju posezanja za nezdravom hranom i željom za šećerom, a vremenom više nećete biti u iskušenju da jedete sve što se nađe na stolu. 

4. Joga olakšava bol i povrede

Jogom se proteže/isteže cijelo tijelo, a blago istezanje ublažava bolove koje možete osjetiti u svojim zglobovima.

Joga obiluje sa dosta poza kojim se protežu i istežu leđa, jedno od najčešćih mjesta gdje muškarci (i žene!) imaju (hroničnu) bol.

5. Joga čini da se osjećate mlađim

Joga čini da se osjećate živi i puni vitalnosti, i iznutra i izvana, bez obzira na vašu dob. Naime, starijim osobam se naročito preporučuje da pokušaju prakticirati jogu, jer ih drži zdravim i u boljoj kondiciji. 

6. Joga ublažava stres

Ako ste nakon duge sedmice u potrazi za načinom da se opustite - joga je za vas! Pomoći  će vam da se izborite sa negativnostima koje vas svakodnevno okružuju, i zamijenite takva osjećanja pozitivnim vibracijama. Vrlo brzo uslijedit će evidentno poboljšanje vašeg raspoloženja i dotoka energije. Joga je jedan od najboljih načina i da se prirodno poboljša vaše mentalno zdravlje. Poznato je da joga efikasno pomaže i kod smirenja uma, a evidentna je njena dobrobit čak i u bori protiv blage depresije. Osobe koje pate od anksioznosti također će imati koristi od umirujućih efekata joge. Među anti-stres koristima su biokemijske reakcije. Spuštanjem razine hormona stvara se osjećaj smirenosti. Neka istraživanja ukazuju na pojačanu proizvodnju hormona oksitocina. To je takozvani hormon povjerenja i povezanosti, koji je povezan s osjećajem opuštenosti i povezanosti s drugima.

7. Joga poboljšava seksualnu moć 

Studije pokazuju da muškarci svih uzrasta mogu uživati u blagodatima joge kada su u pitanju seksualne funkcije. To uključuje želju, irekciju, moć, samopouzdanje i orgazam. Fleksibilnost i smanjeni nivo stresa mogu dovesti do bolje seksualne moći. Joga, naime, pomaže da se reguliše protok krvi, što u konačnici može dovesti do povećanja zadovoljstva u krevetu. Dakle, da! Što više vremena provodite vježbajući jogu, više ćete kvalitetnog vremena provesti i u krevetu!

8. Joga jača zdravlje kostiju

Joga obiluje brojnim pozama koje mogu povećati zdravlje vaših kostiju. Ove poze povećat će opseg vaših pokreta, ali i ukupne pokretljivosti. Rezultati pojedinih studija upućuju na podatke da joga može smanjiti i rizik od osteoporoze. Međutim važno je napomenuti da postoje poze koje zahtijevaju znanje prije nego što ih se možete izvesti savršeno. Početnici bi trebali biti oprezni i uvijek imati na umu sigurnost. Nema potrebe forsirati se previše - neophodno je vrijeme da se postignu rezultati, ali i fleksibilnost i pokretljivost koju želite postići. Dobra i efektna primjena joge je maraton, a ne sprint, i treba je posmatrati kao način života.

9. Joga nudi izazov

Nije tajna da muškarci uglavnom vole aktivnosti na otvorenom i koje im pružaju svojevrsni izazov. Učenje i savladavanje novih poza i napredak na strunjačama dok izvodite jogu vjerovatno su više nego dovoljan razlog da vas privuku kako biste počeli praktikovati jogu.

Ono što je izvanredno u vezi joge jeste činjenica da se može doslovno vježbati i izvoditi bilo gdje. Nebitno, bilo da idete na planinarenje ili planirate ostati kod kuće za vikend - joga je uvijek tvoj najbolji prijatelj.

Vjerujem da je ovih devet razloga dovoljna motivacija da pođete razmišljati o vježbanju joge ili dobar podstrek da nastavite s njenim prakticiranjem. Joga nije i isključivo "samo za žene" i tvrdim da ne postoji ništa izazovnije od muškarca koji praktikuje jogu.

Treba li podsjećati da su uspješni hrvači, MMA boraci, fudbaleri i bodibilderi osobe koje se kunu u jogu!