Društvo za medicinski i biološki inženjering u BiH prepoznalo je važnost ulaganja u razvoj medicinskog i biološkog inženjeringa (biomedicinskog inženjeringa) kao 'mlade' oblasti u BiH, te je istrajno u namjeri pružanja podrške naučnim radnicima i istraživanjima u toj oblasti. 

Izvršni direktor Društva Almir Badnjević kazao je da je to društvo svjesno činjenice da je sudjelovanje na naučnim i stručnim skupovima, kao i objavljivanje radova važan preduvjet za napredak u karijeri svim naučnim radnicima.

U Sarajevu međunarodni naučni skup

Stoga će, kaže, naredne godine u Sarajevu organizirati međunarodni naučni skup na kojem će naučni radnici, ali i studenti iz BiH, kao i inozemstva, imati priliku za usavršavanje rada i razmjenu iskustava s kolegama iz cijelog svijeta.

Radi se o međunarodnoj konferenciji o medicinskom i biološkom inženjeringu (CMBEBiH), koja je planirana za mart 2017. godine, a okupit će neke od najpriznatijih i najpoznatijih naučnika iz cijelog svijeta.

„Zahvaljujući Društvu za medicinski i biološki inženjering u BiH naučni radnici zainteresirani za oblast elektrotehnike, medicine, farmacije, mašinstva, prirodno matematičkih nauka, stomatologije, biologije, hemije i srodnih oblasti više ne moraju ići izvan naše države radi profesionalnog usavršavanja i predstavljanja svojih naučnih rezultata",  najavio je Badnjević, koji je i predsjednik Organizacionog odbora tog skupa.

Precizirao je da će to biti jedan od najznačajnijih naučnih skupova u jugoistočnoj Evropi.

Mjesto susreta stručnjaka

"Odlazak u inozemstvo na slične događaje gotovo uvijek podrazumijeva velika ulaganja, te smo odlučili da zapravo mi budemo mjesto susreta naučnika, istraživača i studenata zainteresiranih za te oblasti, te da mi upravo u BiH organiziramo takav kvalitetan, svjetski događaj", izjavio je Badnjević.

Po njegovim riječima, biomedicinski inženjering je prosperitetna oblast što je dokazano stopom razvoja u posljednjih deset godina u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i ostatku svijeta.

„Oblast biomedicinskog inženjeringa u Bosni i Hercegovini je još 'mlada' i u prvoj fazi razvoja. Investicije u tu oblast prepoznate su kao osnova za napredak u mnogim oblastima, od rezanja troškova zdravstvene zaštite, bolje kvalitete i preciznosti u dijagnostici i liječenju pacijenata, povećanju pouzdanosti medicinskih terapija i na kraju, boljoj kvaliteti života stanovništva", istaknuo je.

S druge strane BiH je, kaže,  lider na ovim prostorima u segmentu testiranja medicinske opreme, zahvaljujući timu profesionalaca koji su razvili jednu od najopremljenijih laboratorija takvog tipa. Badnjević naglašava da upravo to služi kao šablon i susjednim državama za uređenje zakonskih verifikacija medicinske opreme.

Društvo za medicinski i biološki inženjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBiH) osnovala je 2014. godine grupa mladih inženjera i doktora predvođenih Almirom Badnjevićem. To društvo okuplja univerzitetske profesore, doktore, inženjere i tehničare u oblasti medicine, biologije, elektronike, mašinstva, farmacije i drugih srodnih oblasti.

Glavni cilj tog društva je da podrži razvoj biomedicinskog inženjeringa u BiH, pomažući u određivanju strateških pravaca koji se odnose na biomedicinski inženjering i podršku istraživanjima u toj oblasti.

Kredibilitet događaja u svijetu

Društvo je postalo i punopravni član Međunarodne federacije za medicinski i biološki inženjering (IFMBE), što BiH u tom kontekstu stavlja u ravnopravan položaj s ostalim razvijenim državama u svijetu.

Projekt CMBEBiH podržala je Međunarodna federacija za medicinski i biološki inženjering (IFMBE), Institut inženjera elektrike i elektronike (IEEE), a svi prihvaćeni kompletni radovi bit će publicirani od izdavačke kuće Springer Nature, te će se naći u svim internacionalnim relevantnim bazama, što dodatno potvrđuje kredibilitet tog događaja u svijetu.

Dodatno, najbolji prihvaćeni radovi bit će publicirani u CC/SCI Springer časopisima. Poziv za dostavljanje radova bit će otvoren do 1. novembra.

NajDoktor.ba/Fena