Naučnici u Izraelu razvili su spasonosni flaster koji može da prati i tretira srčane probleme. Flaster odštampan pomoću 3D tehnologije mogao bi omogućiti da se srčano tkivo regenerira.

Istraživači su razvili flaster odštampan pomoću 3D tehnologije koji sadrži živo srčano tkivo stvoreno u laboratoriji i nano elektroniku.

"Uloga elektronike je da prati funkciju tkiva i da ga aktivira kada je potrebno", kaže Tal Dvir sa Univerziteta u Tel Avivu.

Osim smanjenja potrebe za lijekovima, taj flaster mogao bi da učini mogućim da se srčano tkivo regenerira taloženjem ćelija u oštećenom dijelu srca.

Aparat bi mogao da obavijesti ljekara na daljinu o pacijentovom stanju, prenosi Glas Amerike.

Alternativa transplantaciji

"Pacijent se nalazi u svojoj kući i ne osjeća se dobro, a ljekar odmah može vidjeti stanje srca na svom kompjuteru i može daljinski aktivirati srce, može pružiti elektrostimulaciju, može ubrizgati lijekove", objašnjava Dvir.

Za srce koje je trajno oštećeno zbog bolesti ili srčanog napada, flaster može postati alternativa transplantaciji srca, a može da vodi i do novih, većih otkrića.

"Trudimo se da odštampamo u 3D tehnologiji čitav organ, cijelo srce sa ugrađenom elektronikom. I vjerujem da će u budućnosti, za 10 do 20 godina, biti takvih bioničkih organa na tržištu ili u bolnicama za transplantaciju", dodaje Dvir.

Srčani flaster tek treba da bude testiran, a moglo bi proći mnogo godina prije nego što bude dostupan.

NajDoktor.ba/Agencije