Stručnjaci iz ove oblasti danas su iznijeli informacije o nastanku malignih melanoma kože, prevenciji te posljedicama koje mogu uslijediti ako se na vrijeme ne bude tretirala koža. 

"Na koži se uglavnom javljaju karcinomi, a u posljednjim godinama je u porastu i maligni melanom. Cilj naših pregleda i svih drugih aktivnosti prije i nakon pregleda je da podignemo svijest naših pacijenata i osiguranika, ali i neosiguranih osoba, kojim nudimo besplatne preglede, da rade preglede kože. Ovaj pregled obuhvata odličan multidisciplinarni tim doktora dermatologije i plastičnih hirurga, a proces je veoma jednostavan", kazala je dermatologinja Samira Dajić-Hrvanović.

Sve osobe s područja Zeničko-dobojskog kantona svoj preventivni pregled mogu zakazati na broj 032 448 001 od 8 do 15 sati, nakon čega će dobiti termin za pregled kod dermatologa. Ukoliko se utvrdi da se radi o pacijentu koji ima melanom, upućuje se plastičnom hirurgu koji ukloni melanom i pacijenta šalje na Odjel patologije Kantonalne bolnice Zenica, nakon čega budu poduzete daljnje aktivnosti.
 


Specijalista opće i plastične hirurgije Nedžad Dizdarević je pojasnio kako se operacija obavi u roku od tri do pet dana ako se radi o malignom oboljenju, a ako se radi o drugim oboljenjima koja nisu opasna, pacijent se stavlja na listu čekanja do tri mjeseca.

Dr. Alma Mekić-Abazović, načelnica Odjela onkologije i radioterapije KBZ, je izjavila kako je u 2016. i 2017. godini bilo 35 osoba oboljelih od melanoma te da su najviše pogođeni mladi od 20 do 25 godina koji su izloženi suncu.
 


"Uzroci su uglavnom nerazumna izlaganja sunčanim zrakama do pretjerane upotrebe solarija. Svakako, ima i slučajeva gdje se radi o genetici, ali na to ne možemo utjecati, kao što možemo na kontrolu izlaganja suncu i korištenju solarija", izjavila je Mekić-Abazović.

Pregledi će se obavljati u prostorijama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u Domu zdravlja na 3. i 4. spratu, a svim pacijentima bit će podijeljeni i promotivni materijali sa smjernicama o zaštite kože.
 
klix.ba