Roditeljska kuća svečano će biti otvorena u utorak, 26. aprila 2016. godine u 11:00 sati na lokaciji Betanija bb u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

Roditeljska kuća pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a koji dolaze izvan Sarajeva. Domaćin je Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Udruženje "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ počelo je s projektom Roditeljska kuća 2011. godine, kada je na manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, predstavljen idejni projekat Roditeljska kuća.

Nakon mnogobrojnih prepreka Udruženje je uspjelo da riješi administrativne obaveze i u martu 2014. godine je počela izgradnja objekta.

"Danas s ponosom možemo reći da smo uz puno muke i truda ali najviše ljubavi, uspjeli dočekati dan kako bi Roditeljska kuća počela sa radom", navodi se saopćenju Udruženja "Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“.

Roditeljska kuća je izgrađena uz pomoć prijatelja djece oboljele od raka. Zahvaljujući raznim donatorima koji su prepoznali veliki značaj ovog projekta, BiH je dobila svoju prvu Roditeljsku kuću koja predstavlja trajno dobro od koje će koristiti imati oboljela djeca i njihovi roditelji, medicinsko osoblje i šira društvena zajednica.

Zemljište za izgradnju obezbjedio je UKCS. Kuća za roditelje djece oboljele od raka bit će površine 666 kvadratnih metara, imat će suteren, prizemlje i tri sprata. U njoj će biti deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, multifunkcionalna sala te prostorije Udruženja.

NajDoktor.ba