AUTOR ČLANKA
mr ph Alma Jažić
Magistar farmacijeApoteke RemediaBiografija
 
Dolaskom proljeća povećava se koncentracija polena u vazduhu pa je zbog toga učestalost alergija u tom periodu najveća. Senziblinost na polen zavisi od alergenskih karakteristika čestica polena, klime i karakteristika okoliša.  

Sezona cvjetanja počinje u martu i traje sve do jeseni. Naravno, potrebno je naglasniti da jedna osoba ne može biti osjetljiva na sve vrste polena, te je potrebno obaviti pretrage kako bi se identifikovali alergeni koji izazivaju polensku alergiju. Simptomi polenske alergije mogu biti začepljenost disajnih puteva, peckanje i curenje iz nosa, svrab i suzenje očiju, tamni krugovi oko očiju, kašalj...

Postoji nekoliko principa liječenja proljetnih alergija. Potrebno je maksimalno izbjegavati alergene, smanjiti boravak na otvorenom te zaštititi oči naočalama. Osim toga, potrebno je uzimati lijekove koji smanjuju simptome. Najbolji efekti se postižu ukoliko se terapija počne uzimati dvije sedmice prije početka sezone alergija te nastaviti sve dok traje alergijska reakcija. Koriste se lijekovi iz grupe antihistaminika, dekongestiva i kortikosteroida.

Treći pristup je hiposenzibilizacija, odnosno vakcinacija protiv alergija prije sezone alergija. Na osnovu pretraga, određivanja alergena na koje je pojedinac osjetljiv te kliničke slike ljekar donosi odluku o terapiji. Rastvor alergena, čija se jačina postepeno povećava, potkožno se ubrizgava injekcijama. Osim navedenih principa liječenja potrebno je naglasiti da i oslabljen imunitet može biti uzrok alergije.

Zbog toga, uzimanje dodataka prehrani za jačanje imunog sistema može pomoći u prevenciji nastanka i ublažavanja simptoma alergije. Kvercetin ublažava simptome alergija, posebno ukoliko se uzima u kombinaciji sa vitaminima C, E, B12 te mineralnima cinkom i kalcijem. Osim toga, dodatak prehrani Graviola Plus jača imuni sistem i koristi se kao pomoćno sredstvo kod liječenja oboljenja vezanih za pad imuniteta te ublažava simptome alergija.