Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi.

Foto: Hana Čolić

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" i ove godine obilježava Zlatni septembar - mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u septembru pod sloganom "Budi zlatan".

U skladu s tim, u subotu su od 12 -17 sati na platou ispred SCC-a i unutar SCC-a bili postavljeni pultovi ovog udruženja te su građani imati priliku da se informišu o dječijem raku, problemima s kojima se susreću, ali i da kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane zlatne maske pruže podršku djeci oboljeloj od raka.

Subotnja kiša nije spriječila veliki broj građana da budu humani i učestvuju u ovoj akciji, a među njima je bila i ekipa portala www.mojdoktor.ba koja je posjetila infopultove i razgovarala s članovima udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" te Fikretom Kubatom, predsjednikom ovog Udruženja.

"Svake godine obilježavamo "Zlatni septembar". Ove godine pod sloganom "Budimo zlatni". Cilj nam je da podignemo svijest naših sugrađana, da rušimo predrasude i stigme. Svi mi na neki način možemo biti "zlatni". Možemo dati podršku ovoj djeci zato smo i organizovali ovaj događaj ispred i unutar SCC-a. Kupovinom balona, maskica, vrpci...podržavate našu djecu, naše aktivnosti kojih je uistinu veoma mnogo. Borba ove djece je veoma teška, veoma iscrpljujuća i skupa. Njima i njihovim roditeljima mnogo znači podrška. Svi koji nisu stigli doći, a žele pomoći, uvijek mogu doći do kancelarija našeg udruženja i kupiti maskice i ostali materijal", naglasio je Kubat za portal www.mojdoktor.ba.

#budizlatan. Informiši se. Suosjećaj. Budi podrška! 🎗💛

Galerija