Do sada je poznato kako je očna sluznica jedan od mogućih puteva ulaska virusa u organizam čovjeka.
Naše oči su bitna karika u lancu prevencije i širenja koronavirusa. Budući da se virus manifestuje putem drugih tkiva i organa, ne samo respiratornih, tako postoje i rani naučni dokazi kako bi virus mogao biti prisutan u očnom sekretu i inficirati konjunktivalno tkivo. Pacijenti zaraženi virusom u nekim slučajevima mogu imati prisutne simptome poput konjunktivitisa koji se očituje kao crvenilo spojnice praćeno nelagodom. 

Korištenje kontaktnih leća/naočala u vrijeme pandemije

Vrlo je bitno pridržavati se pravila higijene ruku i pravila korištenja kontaktnih leća (redovna zamjena leća po uputama označenima od proizvođača, higijena spremnika za leće). Svaki put prije rukovanja kontaktnim lećama potrebno je temeljito pranje i sušenje ruku. Pranje ruku obavljati toplom vodom i sapunom u trajanju od minimalno 20 sekundi, posebno nakon boravka izvan kuće, nakon kašljanja, kihanja i sl.

Znači li to da ukoliko ste korisnik kontaktnih leća trebate potpuno prestati nositi leće tokom pandemije?

Nema podataka koji bi upućivali da bi asimptomatske osobe trebale izbjegavati nošenje kontaktnih leća ili da su u rizičnoj skupini u odnosu na osobe koje nose naočale. No, ukoliko su prisutni simptomi prehlade, gripe ili COVID-19 preporučeno je izbjegavanje korištenja kontaktnih leća. Dakle, ukoliko imate simptome prehlade/gripe/ COVID-19 savjetujemo izbjegavati nošenje kontaktnih leća do 24h nakon prestanka svih simptoma te umjesto njih koristiti naočale.

Zašto naočale imaju prednost nad kontaktnim lećama u trenutnom razdoblju?

Naočale stvaraju kontaktnu barijeru i na taj način donekle sprječavaju eventualno kapljično širenje virusa u oko. Također je ta fizička barijera podsjetnik nama samima da bar na trenutak razmislimo o higijeni ruku prije no što krenemo prstima put očiju (npr. prije trljanja). Upozoravamo da pak nisu zaštitno sredstvo jer kapljice mogu prodrijeti i izvan rubova naočala! Uostalom, nemojte zaboraviti na dezinfekciju naočala, budući da virus na tvrdim površinama ostaje od nekoliko sati do nekoliko dana.

Podsjetnik: 
 
  • Ne zaboravite na održavanje redovite higijene ruku te izbjegavajte dodirivanje lica i očiju;
  • Redovno provodite higijenu kontaktnih leća;
  • Ukoliko ste korisnik kontaktnih leća, pojavom prvih simptoma prehlade, gripe ili COVID-19 ih zamijenite s naočalama;
  • Redovno provodite dezinfekciju naočala.