Sezona prehlada i raznoraznih viroza već je uveliko u toku, a očekuje se da će ove godine virus gripe poraniti. Zato, nije zgoreg znati kako se zaštititi od zaraze i u kojem periodu bi bilo najbolje da izbjegavate osobu koja je bolesna. 

Kako se bliži zima, tako se povećava šansa da dobijete gripu. Iako joj još nije sezona u našoj zemlji, stručnjaci upozoravaju da će ove godine virus biti vrlo agresivan, a ljekari savetuju da je pametnije vakcinisati se.

Čini se da je virus jači nego ikada prije, simptomi su ozbiljniji i teže ih je eliminisati, pa morate uložiti dvostruko veće napore kako biste se brže i uspješno oporavili.

Zato, ako ne želite da primite vakcinu i ne vjerujete u taj vid prevencije , onda je važno da znate kako da spriječite bolest da vas napadne. Znate već i sami da je neophodno redovno prati ruke i izbjegavati gomile ljudi, posebno u zatvorenim prostorijama.

Takođe, nije naodmet znati prepoznati kada je neko ko boluje od gripa zarazan. Ljudi koji su zaraženi virusom gripa zapravo mogu da vam prenesu virus danima prije nego što i sami počnu da osjećaju prve simptome.

 

U većini slučajeva osoba je zarazna već u periodu od 24 do 72 sata od trenutka kad je došla u dodir sa virusom gripa, a može da inficira druge i do pet dana nakon pojave prvih simptoma. Kada su u pitanju djeca ili osobe sa lošijim imunitetom, oni mogu da budu zarazni čak i po dvije nedelje.

Inače, grip se najčešće dobija kapljičnim putem, odnosno virus nam prenese osoba koja kiše i kašlje u našoj blizini.

Moguće je zaraziti se i dodirivanjem površine kontaminirane tjelesnim tečnostima oboljelog, ako na taj način zaprljanim rukama dodirujemo lice, a naročito usta, nos ili oči.

 

 

(telegras.rs)