Inicijativa i civilna akcija ICVA organizirala je diskusiju o stomatološkoj zaštiti djece s teškoćama u razvoju u FBiH pod nazivom "Pokrenute inicijative i zaštita u praksi" o usporednim praksama i pokrenutim inicijativama u BiH.

U okviru diskusije predstavljene su inicijative za uspostavljanje dostupnih stomatoloških usluga za svu djecu s teškoćama u razvoju na području FBiH, doprinoseći ukidanju diskriminacije po osnovu invaliditeta.

"Diskusija je organizirana radi unapređenja stomatološke zaštite djece s posebnim potrebama i teškoćama u razvoju. Nastojat ćemo uvesti stomatološku zaštitu za djecu s posebnim potrebama u svim većim centrima FBiH. Ona je specifična zbog toga što ovoj djeci pri zahvatu treba opća anestezija jer treba ih se uspavati da bi im se zubi ili popravili ili izvadili", kazala je direktorica ICVA-e Vesna Vukmanić.

Vukmanić ističe da je ovjde problem što ova djeca čekaju na ove zahvate i po nekoliko mjeseci a sve to vrijeme trpe bol i ne znaju reći i objasniti šta ima se dešava.

U diskusiji su sudjelovali stručnjaci iz oblasti stomatologije i anesteziologije, predstavnici vlasti i relevantnih institucija u zdravstvu kao i predstavnici udruženja roditelja djece s teškoćama u razvoju i udruženja angažiranih na zaštiti ljudskih prava.

Do sada je ovaj tip stomatološkog liječenja funkcionirao samo u Mostaru u sklopu Caritasovog programa.

"Od 2012. ovih intervencija je bilo više od 4.000, a uspavljivanja djece s posebnim potrebama bilo je 1.0002, istakao je šef Katedre za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru Zoran Karlović.

Stomatologinja Lidija Lasić - Arapović naglasila je da će ovaj vid stomatološkog liječenja teško zaživjeti u praksi, jer ovo dosad što se radilo je bilo na volonterskoj osnovi.

Projekt finansiraju USAID i Fond otvoreno društvo BiH.

Ako još uvijek niste pročitajte

Reforma zdravstva u KS-u zanemaruje potrebe djece s poteškoćama u razvoju

NajDoktor.ba