Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla, Udruženje ginekologa i parinatologa TK, Udruženje ljekara porodične medicine u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Uduženjem studenata Medicinskog fakulteta "Medicus", organizuju akciju "Stop grliću materice" koja se u sklopu Sedmice prevencije raka grlića materice obilježava u zemljama Evrope. 

 Tim povodom u prostorijama Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla održana press konferencija. 

-U ovoj sedmici će biti održan niz aktivnosti sa ciljem informisanja javnosti o važnosti prevencije raka grlića materice. Dok je u razvijenim zemljama svijeta ovaj rak stavljen pod kontrolu, u zemljama u razvoju preventivni pregledi nisu dovoljno zastupljenu. U Tuzlanskom kantonu svijest žena o značaju preventivnih pregleda je bolja nego prethodnih godina ali je još uvijek daleko od onoga kako bi trebalo biti, kazala je prof. dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike. 

Planirane aktivnosti u toku sedmice "Stop raku grlića materice" su edukacija mladih, i to da mladi pod supervizijom ljekara educiraju mlade. Ciljna grupa su srednjoškolci. Od 22. do 27. januara 2018. godine u svih 13 općina Tuzlanskog kantona održat će se razna predavanja o bitnosti prevencije kao i opasnostima koje rak grlića materice donosi. I ove godine planiran je odlazak u jedno od povratničkih mjesta gdje će se obaviti ginekološki pregledi. Ove godine u pitanju su zvornička povratnička naselja Klisa i Đulići. 

- Za vrlo osjetljivu populaciju povratnica organizovat ćemo edukaciju i obezbijediti besplatne preglede i pretrage, također ćemo uzeti i briseve za mokobiološku analizu koje će obraditi Zavod za javno zdravstvo TK. Završetak aktivnosti planiran je 27. januara u Bingo City Centru sa početkom u 13 sati gdje će biti upriličen koncert pod nazovom "Muzikom za žene", kazala je načelnica Klinike apelujući na djevojke i žene da se jave ginekologu na vrijeme i preveniraju nastanak raka grlića materice jer je promjene moguće otkloniti u ranoj fazi i otkloniti opasnost i prije nastanka raka. 

Majda Sarihodžić, rukovoditeljica Službe za socijalnu medicinu u Zavodu za javno zdravstvo TK, kaže da na godišnjem nivou imaju od 50 do 60 novooboljelih slučajeva raka grlića materice, i 20 do 25 sa smrtnim ishodom. 
Nizom aktivnosti, koje se godinama sprovode, ovi brojevi se smanjuju ali nedovoljno. Žalosna je činjenica da od raka grlića materice umiru vrlo mlade žene, a riječ je o raku koji je izlječiv kada se otkrije na vrijeme. 

PAP test je besplatan 
Uzimanje brisa za PAP test je jednostvna i bezbolna metoda koja služi za otkrivanje ranih promjena na grliću materice. Uzima se sa spoljašnjeg dijela grlića i iz cervikalnog kanala prilikom ginekološkog pregleda. Pristupačnost grlića materice omogućava brze i bezbolne metode za rano otkrivanje promjena. Ono što neke žene možda ne znaju je da je PAP test besplatan za one koji imaju zdravstveno osiguranje, a za one koje nemaju je 40 KM. U razvijenim zemljama žene podsjećaju na obavezan redovan pregled, zato gotovo da nemaju smrtnosti od ove vrste raka, a kod nas je to do individualne brige o zdravlju. Neke žene idu redovno, a neke nikad, odnosno odu kada je često već kasno. 


Statistički podaci 
Rak grlića materice najčešće se javlja kod mlađih žena, odnsno između 35. i 50. godine života. U svijetu rak grlića materice je drugi najčešći rak kod žena, nakon raka dojke, a treći uzrok smrtnosti kod žena oboljelih od raka. U svijetu se kod oko 500.000 žena razvije rak grlića materice, oko 250.000 umire. Što je zemlja razvijenija, odnosno veća svijest o važnosti ginekoloških pregleda, brojevi su niži. 

Najznačajniji faktori rizika 
- Rano stupanje u seksalne odnose (prije 15. godine) 
- Česta promjena partnera ili odnosi sa muškarcima koji imaju veliki broj partnerki 
- Nekorištenje zaštite pri spolnom odnosu (kondom) 
- Neredovni ginekološki pregledi 
- Pušenje 

Treba reći da će ove godine u organizaciji Klinike za ginekologiju i akušerstvo, a u saradnji sa Udruženjem "Koraci nade", majkama djece sa posebnim potrebama, koje zbog brige za djecu nekada zapostave sebe, biti održano prigodno predavanje. 

S.M. 
(tuzlarije.net)