Vitamini poznati pod imenom folati, koji se najčešće koriste kod trudnica u cilju sprečavanja urođenih nepravilnosti imaju uticaj i na plodnost muškaraca i na kvalitet sperme.

Kada je riječ o rođenju djeteta žena ima zasigurno nezamjenjivu ulogu. Međutim, uloga muškarca itekako je bitna. Naime, upravo kvaliteta sperme određuje hoće li žena ostati trudna ili ne.

Prema podacima istraživača Univerziteta u Kaliforniji manja je vjerovatnoća za stvaranje abnormalne sperme i razvoja muškog steriliteta kod muškaraca koji koriste proizvode za dopunu ishrane sa folnom kiselinom.

Članak objavljen u stručnom časopisu "Human Reproduction" navodi da folati izuzetno djelotvorno smanjuju vjerovatnoću nastanka sperme sa defektom hromozoma pod imenom aneuploidija.

Aneuploidija je povezana sa nemogućnošću začeća, spontanim pobačajem i rađanjem djece sa Downovim sindromom, Turnerovim sindromom i Klinefelterovim sindromom. Međutim, razlozi zbog kojih dolazi do ovakvih mutacija sperme nisu u potpunosti poznati.

Tokom jedne studije koja je provedena na Kalifornijskom univerzitetu u Berkeleyu, stručnjaci su analizirali uzorke sperme od 89 zdravih muškaraca nepušača, te putem ankete, prikupili podatke o njihovom unosu cinka, folne kiseline, C vitamina, E vitamina i beta karotena.

Naučnici su otkrili statistički značajnu vezu između unosa folne kiseline i manje stope aneuploidije sperme.

Muškarci koji su unosili najviše folne kiseline - između 722 i 1150 mikrograma dnevno – imali su za 20-30 posto manju učestalost nekoliko oblika aneuploidije u odnosu na muškarce sa niskim unosom folne kiseline. 

Dr. Allan Pacey, stručnjak za mušku plodnost sa Univerziteta Sheffield, rekao je da postoji sve više dokaza da ishrana utiče na kvalitet sperme.

"Za sada dokazi pokazuju da prehrambeni faktori ne pomažu veću proizvodnju sperme, ali da ipak mogu poboljšati kvalitet barem te sperme koja se proizvede". On je još dodao: "Ali prije nego što parovi odu u apoteke u nabavku dodataka prehrani sa folnom kiselinom, ja bih ih posavjetovao da vode uredne živote i prestanu pušiti, smanje unos alkohola i jedu raznovrsnu hranu, vodeći računa da svakodnevno unose pet porcija svježeg voća i povrća.”

"S obzirom da su potrebna tri mjeseca za proizvodnju zrelog spermatozoida, promjene u stilu života trebaju se provesti nekoliko mjeseci prije pokušaja da se ostvari trudnoća", savjetuje dr. Pacey.

Unos folne kiseline (vitamin iz B skupine) inače se tradicionalno preporučuje trudnicama. Muškarci čija prehrana ima niže razine folne kiseline pod većim su rizikom 'loših' spermija, što može biti vrlo opasno jer kada jajnu stanicu oplodi spermij s 'poremećenim' hromozomima, povećava se šansa pobačaja ili urođenih mana.
 
(NajDoktor.ba)