AUTOR ČLANKA
Dr.sci. Elvir Imerov
Spec. kiropraktikePoliliklinika "Dr Nabil"Biografija

Šta je plantarni fascitis 

To je najčešći uzrok bola u peti. Plantarna fascija je ravna traka (ligamenta) koja povezuje petnu kost sa prstima i ona podržava luk stopala. Ako prenaprežete plantarnu fasciju postaje slaba, otečena i iritirana (upaljena). Također, bol se počinje javljati u peti ili u donjoj strani stopala kada stojite ili hodate. Plantarni fascitis je čest kod osoba srednje dobi. Također, javlja se kod mlađih osoba koje dugo vremena provode stojeći na nogama, te kod sportista ili vojnika/policije. Može se javiti u jednoj nozi/stopalu ili obje noge/stopala.

Šta izaziva plantarni fascitis

Plantarni fascitis je uzrokovan naprezanjem ligamenta koji podržava luk. Repetativno naprezanje može uzrokovati sitno parcijalno cijepanje/deranje  ligamenta. Sve navedeno može dovesti do boli i oticanja/otoka. Ipak, češće se javlja:

• U slučaju ako su vaša stopala iskrenuta previše unutra dok hodate (pretjerane pronacije)

• Imate visok luk ili ravna stopala

• Hodate ili stojite duži vremenski period, a posebno na tvrdim površinama

• Imate višak kilograma

• Nosite cipele koje se dobro ne uklapaju ili su dotrajale 

• Imate nategnute/zategnute Ahilove tetive ili listove/mišić

Simptomi

Većina osoba sa plantarnim fascitisom osjeti bol kada naprave prvi korak nakon jutranjeg ustajanja iz kreveta ili nakon dugog sjedenja. Može se javiti manja ukočenost/zategnuće i boli nakon što napravite nekoliko koraka. Međutim, stopala Vas mogu još više boljeti tokom dana. Bol može biti najjača ukoliko se penjete uz stepenice ili nakon što ste proveli dugo vremenna na nogama.

Ako Vam se javljaju bolovi u stopalima noću, moguće je da ipak imate drugi zdravstveni problem kao što je artritis, ili problem sa nervom, kao što je sindrom tarzalnih tunela.

Kako se plantarni fascitis dijagnosticira

Doktor kiropraktike će obaviti pregled na način što će provjeriti Vaše noge, provjeriti njihov položaj i kako stoje dok se krećete u iskoraku. Također, postavit će Vam i pitanja: 

• O Vašoj zdravstvenoj historiji, uključujući oboljenja ili povrede koje ste do sad imali 

• O simptomima, kao što su gdje se bol tačno javlja i u koje doba dana stopalo boli najviše 

• Koliko ste aktivni i koje vrste fizičkih aktivnosti obavljate

• Vaš doktor kiropraktike može tražiti i rendgen snimak za nogu ukoliko sumnja na probleme sa kostima nogu, kao što je stres fraktura

Našim pacijentima savjetujemo primjenu holističkog pristupa u pogledu njihovog zdravlja - što znači sagledavanje i pristup cijelom tijelu do ozdravljenja od plantarnog fascitisa. Ako patite od lošeg držanja/loše strukture Vašeg tijela ili neuravnoteženosti/disbalansa, a za koje mislite da doprinose plantarnom fascitisu, posjeta doktoru kiropraktike može biti odlična opcija!