Razgovarali smo sa  doktoricom dentalne medicine Asjom Muhić, Predstavnik  ESCD-a za FBiH, o Evropsko društvo za estetsku stomatolgiju kao i o budućnosti estetske stomatologije u Bosni i Hercegovini. 

 

Dr. Muhić, možete li nam se predstavit ?

Rođena sam u Sarajevu. Stomatološki fakultet sam završila u Zagrebu, te sam trenutno na završnoj godini poslijediplomskog doktorskog studija dentalne medicine na istom fakultetu. Aktivno sam počela učestvovati na edukacijama i kongresima , već u studenskim danima. Za moj odabir studija, stomatologije, potaknuo me moj otac koji mi je bio najbolji učitelj  i vodilja , čovjek koje je svoj radni vijek posvetio stomatologiji  u Bosni i Hercegovni.  Odmah po završetku studija , pored mnogih ponuda za rad u inostranstvu,  počela sam  raditi u porodičnoj privatnoj ordinaciji u Sarajevu , nastavila očevim stopama  i vratila se u svoj rodni grad.

Kako je organizirana  Vaša ordinacija, na šta ste orijantirani  ?

Primarno se bavimo estetskom stomatologijom. Međutim estetska stomatologija nisu samo bijeli zubi,ona uključuje implantologiju, parodontologiju i protetiku , kako bi dobili jednu što idealniju sliku . Težimo da postignemo što bolju crveno-bijelu estetiku, što znači da nam je i zubno meso jako bitno u svemu ovome. Danas na tržištu, postoji  i digitalni dizajn osmijeha, te pacijentima možemo pokazati kako bi njihovi zubi (protetski radovi ) izlgedali u budućnosti, na računaru, a također i u ustima pacijenta na osnovu mocka up-a .

Predstavnik ste ESCD-a za FBiH, recite nam nešto o tom društvu ?

ESCD (Europen Society of Cosmetic Dentistry ) –Evropsko društvo za estetsku stomatolgiju , konačno je dobilo i svoje predstavnike u Bosni i Hercegovini.

Društvo je osnovano 2003. godine, od strane  profesora i  kliničara ,a  ujedinjuje  stručnjake na područiju Evrope, ali i šire. Društo se bavi promocijom dobre estetske stomatolgije, te pokušava približiti kliničarima  sva područija estetske stomatologije i ostvariti dobru komunikaciju među stomatolozima , u cilju  ostvarivanja  razmjene iskustava. ESCD pokušava educirati  te omogućiti  stomatolozima da se certificiraju kao estetski stomatolozi.

Da li ESCD organizira edukacije ?

ESCD organizira konstantno edukacije, što jeste i jedna od osnovnih uloga ovog društva. Princip edukacija je da se odvijaju svugdje u svijetu kroz Study Clubove. Sve države članice ovog društva imaju Study Clubove koji  barem jednom godišnje organiziraju  edukaciju, sa vrhunskim stručnjacima, kliničarima i naranvno certificiranim estetskim stomatolozima. Pored ovih Study Clubova, organizira se i godišnji Kongres ovog društva, sa posebnim temama i atraktivnim mjestima održavanja. 2018-te godine kongres će biti održan u Lisabonu, od 20-22.09.2018. godine.

Da li je kod nas već održan Study Club ?

Pošto smo tek prije par mjeseci postali članovi ovog društva, prvi Study Club u FBiH , planiran je za pocetak 2018.godine, sa jako zanimljivim predavačima i predavanjima.

Recite nam , kako Vi vidite budućnost estetske stomatologije u Bosni i Hercegovini ?

Estetska stomatologija je truntno trend , međutim ona ima jako dobru budućnost. Naši stomatolozi dosta prate trendove u stomatologiji kroz razne edukacije unutar BiH i šire, a mi kao estetsko društvo želimo da zaokružimo cijelu  priču sa praktičnim primjerima i samim prezentacijama slučaja. Kada spoijte sve grane stomatologije, dobijte najbolju estetsku stomatologiju.

mojDoktor.ba