Klaunovidoktori "Crveni nosovi" posjetili su danas Kliniku za dječje bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kako bi pružili i olakšali boravak u bolnici najmlađim pacijentima.

Po riječima Zorana Vukića, umjetničkoga direktora hrvatske Udruge "Crveni nosovi klaunovidoktori", klaunovi su još uvijek nepoznanica javnosti, a riječ je o educiranima profesionalcima (glumci, glazbenici i zabavljači) koji pomažu bolesnoj djeci i roditeljima da se lakše nose sa stresom uzrokovanim bolešću i boravkom u bolnici.

"Misija je klaunovadoktora je donošenje radosti i poticanje pozitivne životne energije onima kojima je to najpotrebnije, a u našem slučaju, početna pozicija su djeca, prvenstveno ona koja su smještena na dugotrajnijem liječenju u bolničkim odjelima, a zatim slijede odrasli, nemoćne i starije osobe" istaknuo je Vukić. Napomenuo je kako su se u zadnje vrijeme usmjerili i na rehabilitacijske ustanove te na ljude u potrebi, vezano za krizne situacije, kao što su migrantska kriza i elementarne nepogode.

"Udruga nije prvi puta u BiH jer smo u protekle dvije godine boravili na sarajevskom KBC-u, ali je prvi put u Mostaru da predstavi svoj rad, misiju, ideju i želju onoga što rade u Hrvatskoj zadnjih pet godina, te na međnarodnoj osnovi zadnjih dvadesetak godina" dodao je Vukić.

Govoreći o dojmovima i rekacijama djece na klovnove, Davorka Horvat, umjetnica klaundoktorica-krafnica, kaže kako uglavnom prima dobre reakcije djece, publike, te da je ona u svojoj ulozi najčešće "ljuta", jer, dodaje, klincima je dosadno kada je ekipa stalno nasmijana i nije im to uopće onda realno.

Voditeljica Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar dr. Vesna Brkić, ne krijući zadovoljstvo posjetom doktoraklaunova, istaknula je kako je riječ o udruzi koja pruža psihosocijalnu potporu ljudima koji su bolesni i pate.

"Oni pomoću svog humora i životne radosti pomažu onima kojima će to, na neki način, pomoći u njihovom oporavku. Na sreću kod nas nema teških bolesnika tako da mi svoj rad inače provodimo uz šalu s djecom i roditeljima" dodala je dr. Brkić.

Inače "Crveni nosovi klaunovidoktori" primili su nagradu "Ponos Hrvatske" za humano djelo i kao priznanje "Superbrands" za 2015. godinu. Također, dio su međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors International (RNI).

NajDoktor.ba/FENA