Povećanu sklonost erizipelu imaju pacijenti s hroničnim bolestima i osobe s oslabljenim imunitetom. Preboljena bolest ne stvara imunitet. Naprotiv, povećava sklonost kože za ponovnim pojavljivanjem bolesti.
Erizipel ili crveni vjetar akutna je bakterijska infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva. Bolest je najčešće uzrokovana piogenim streptokokom (Streptococcus pyogenes), a znatno rjeđe drugim bakterijama. Najčešće je lokaliziran na nogama ili glavi. Predisponirajući faktori su alkoholizam, neuhranjenost i sistemske bolesti.

Simptomi

Kod većine pacijenata dolazi do naglog porasta tjelesne temperature, čak do 39-40°C uz intenzivnu drhtavicu. U isto vrijeme prisutni su i simptomi poput opće slabosti, glavobolje, mučnine i povraćanja. Nakon 12-24 sata se javlja svrab i zatezanje kože zahvaćenog područja, a nakon toga jako crvenilo koje se širi i uzdiže od kože.
 
Područje kože koje je zahvaćeno erizipelom je toplo, napeto, zategnuto, sjajno, jasnih rubova i izrazito crveno i bolno. Erizipel je najčešće smješten na mjestu neke prijašnje lezije kože. Ako se erizipel Iiječi na vrijeme, temperatura nestaje tokom 7 dana od početka liječenja, mrlje postaju manje crvene i izražene, a nestaju i ostali simptomi bolesti.
 

Vrste erizipela
 

Osim tipičnog erizipela, postoje i atenuirani, migrirajući i recidivirajući oblik erizipela.

  • Atenuirani erizipel ima ograničeno širenje lezija i manje općih smetnji;
  • Migrirajući erizipel karakteriše širenje lezija, popraćeno vrućicom;
  • Recidivirajući erizipel karakteriše stvaranje novih crvenih mrlja s određenim vremenskim razmacima i to nakon izlječenja prethodnog.

Dijagnoza
 
Dijagnoza se temelji na karakteristikama kožne lezije, učestalosti pojave i simptomima koji prate pojavu. Dijagnoza se potvrđuje laboratorijskim pretragama. Ako je pretragama krvi pronađena izražena leukocitoza s polinukleozom, ubrzana sedimentacija i fibrinogen, to je znak da je bolest prisutna kod pacijenta.