I djeca i odrasli mogu dobiti osip uzrokovan ljetnim vrućinama. Crveni osip često se javlja u ovo doba godine zbog visokih temepratura.
Tokom ljetnih vrućina nastojimo nositi što manje odjeće, no znojenje se ne može zaustaviti niti trebamo to činiti, jer nije zdravo.
 
Gotovo da nema ničeg prirodnijeg od znojenja, odnosno perspiracije. Ne samo da nije suvišno nego je riječ o vrlo važnom odgovoru našeg organizma na povišenu temperaturu ili fizički napor. Znojenje je sastavni dio mehanizma termoregulacije, našeg ličnog "klima uređaja".
Ljeti se izlažemo riziku, najčešće bezazlene, no vrlo česte ljetne neugode: osipu od vrućine i znoja poznatom kao milijarija. Ipak, treba naglasiti da milijariju možemo primjetiti i zimi kod osoba koje su pretoplo odjevene. Taj se osip, za razliku od fotodermatoza, pojavljuje na pokrivenim dijelovima tijela koji nisu bili izloženi suncu nego vrućini i znojenju. Papule na koži rezultat su zaostajanja znoja u kanalićima žlijezda znojnica, odnosno njegovog nakupljanja u koži. Na nepokrivenim područjima kože znoj nesmetano izbija na površinu te se ondje osip neće ni pojaviti. Znojne žlijezde mogu začepiti i teške kreme, odnosno “gusta” kozmetika koja se ipak najčešće ne koristi ljeti.
 

Postoje četiri osnovne vrste milijarije:

  • kristalna milijarija (Miliaria crystallina) - najblaži oblik koji izgleda poput malih kapljica na gornjem sloju kože te ne izaziva neugodne simptome;
  • crvena milijarija (Miliaria rubra) - riječ je o najčešćem obliku osipa od vrućine intenzivne, crvene boje koji jako svrbi, a zahvaćeno područje je vruće;
  • bijela/žuta milijarija (Miliaria pustulosa) - na zahvaćenom području na kojem je bio crveni osip javljaju se pustule, odnosno izdignute promjene koje sadrže gnoj. Svakako se javite liječniku jer upućuju na moguću infekciju;
  • Miliaria profunda - u ovom slučaju znojne žlijezde na većem području mogu biti kronično upaljene, a očituju se kao veće kvrge koje se mogu pojaviti nakon pojačanog znojenja, primjerice nakon treninga. Mogu biti oštećeni dublji dijelovi kože.

Šta možemo sami učiniti

Ovaj osip, barem kada je riječ o blagim oblicima, najčešće se samostalno povlači te nije potrebna intervencija liječnika. Često je dovoljno tuširanje, nošenje lagane odjeće, odnosno izbjegavanje vrućine te korištenje kozmetike koja će ublažiti iritaciju. Takvi su pripravci posebno pogodni za malu djecu.
Osim toga, potrebno je naglasiti da se nikako ne smiju koristiti teške kreme i losioni, jer će u protivnom doći do pogoršanja stanja.

Kada se morate javiti liječniku

• promjene u izgledu osipa (ako postane crveniji)
• pojava gnojnih pustula
• ako se razvije oteklina
• ako se pojača bol
• ako poraste tjelesna temperatura (groznica)

Postavljanje dijagnoze

Za postavljanje dijagnoze obično nije potrebno više od pregleda liječnika. Eventualno će se za teže ili netipične oblike napraviti dodatne pretrage. One će isključiti mogućnost drugih kožnih bolesti poput bakterijskih i gljivičnih infekcija ili ipak raznih alergijskih reakcija. Kako biste izbjegli naseljavanje patogenih mikroorganizama, svakako izbjegavajte grebanje kože iako mu je teško odoljeti zbog intenzivnog svrbeža.

Prevencija je ključna

Potražite savjet od liječnika ili ljekarnika o njegovu ublažavanju te uložite trud u mjere prevencije koje se odnose na izbjegavanje vrućine, odnosno znojenja te odgovarajuću higijenu (tuširanje i održavanje suhoće kože, naročito na pregibima i naborima). Češće boravite u hladnijim i klimatiziranim prostorijama, izbjegavajte nositi odjeću pripijenu uz tijelo, nemojte vježbati po vlažnom i vrućem vremenu, a nakon svakog preznojavanja otuširajte se mlakom vodom kad god je to moguće.