U Hrvatskoj od danas postoji mogućnost da se pacijenti naruče na pregled kod ljekara putem aplikacije na pametnom telefonu. Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) navode da se putem pametnog telefona može tražiti i recept za lijek, doznaka za bolovanje te brojne druge usluge.

Osiguranici koji se žele naručiti na pregled kod porodičnog ljekara, ginekologa ili stomatologa, ili ako žele zatražiti obnovu dugoročne terapije, od ove sedmice to mogu učiniti i putem aplikacije na svom pametnom telefonu, prenose hrvatski mediji.

Radi se o mobilnom portalu kao nadogradnji "eHZZO" portala za pacijente, gdje se njihova komunikacija sa ljekarima automatski evidentira u kartonu, a doktor odlučuje kada će pacijenta pozvati u ordinaciju.

"Pristup mobilnom portalu pacijentima će omogućiti njihov doktor kod kojeg će potpisati izjavu. Nakon davanja saglasnosti dobit će lozinku za ulaz u mobilni portal. Do Nove godine to će biti moguće svim osiguranicima", naveli su u HZZO-u.

Mobilni portal za pacijente već je prošao višemjesečnu testnu fazu, a ankete sprovedene među doktorima i pacijentima su pokazale da je 98 posto korisnika bilo zadovoljno novim mogućnostima.

NajDoktor.ba