Vijeće ministara BiH je danas usvojilo Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini. Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je na pres-konferenciji nakon sjednice izjavio da je Pravilnik usvojen jednoglasno, ističući da je to dobra vijest za građane.

"Ovim će značajno pojeftiniti lijekovi u BiH, a dobra je to vijest i za naše vlade i fondove koji će moći uštedjeti dosta finansijskih sredstava zato što su neke lijekove s esencijalnih lista plaćali skuplje", istaknuo je ministar Osmanović.

Lijekovi će biti jeftiniji u prosjeku za deset posto, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je dužna da Pravilnik objavi na svojoj službenoj stranici 6. marta 2017. godine, a 90 dana od tada treba početi njegova primjena.

Procjenjuje se da će država na ovome uštedjeti oko 50 miliona KM.

Vršilac dužnosti direktora Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak je kazao da je „BiH uradila ono što sve ozbiljne države i čine, stavila je pod kontrolu cijene lijekova u BiH. Prema njegovim riječima godišnji efekti će biti otprilike desetak posto onog dijela tržišta lijekova koji spada pod uticaj ovoga pravilnika, a to tržište se procjenjuje na nekih pola milijardi maraka.

"Što znači da će godišnje u budžetima fondova, kliničkih centara, zdravstvenih ustanova, primarno, ostajati nekih 50 miliona maraka", istaknuo je Zolak.

Pojasnio je da je ova ušteda projektovana kao ukupna ušteda.

"Neki lijekovi su već sada jeftiniji od te maksimalne cijene koju će propisati ovaj pravilnik. Oni koji su skuplji će morati da se smanje cijene, to jest da se uklope u tu maksimalnu cijenu", pojasnio je Zolak.

Dodao je da od dana stupanja na snagu Pravilnika, veleprometnici imaju 60 dana da svoje cijene usklade s maksimalnim, a Agencija narednih 30 dana da maksimalne cijene i objavi.

"Nećemo čekati 30 dana, to će biti šezdeset prvi dan od dana stupanja na snagu. Od tada će se moći osjetiti efekti. Procjene tih efekata, danas je zaključeno na sjednici Vijeća ministara, će se najdalje do kraja jula predstaviti nadležnima", kazao je Zolak.

Po njegovim riječima, kad se stave maksimalne cijene, tržište će nastaviti da se odvija ispod te maksimalne cijene.

"Što znači da oni koji su se takmičili sada potpuno slobodno će imati neku maksimalnu cijenu i nastavit će da se takmiče ispod te cijene. Što znači da će i neki indirektni efekti nakon stupanja na snagu ovog pravilnika biti u smislu povećanja ušteda", pojasnio je Zolak.

NajDoktor.ba