Piše: dr.sci. Elvir Imerov, specijalista kiropraktike
Koji su učinici mediteranske prehrane
Već je poznato da mediteranski način ishrane podrazumijeva puno povrća, voća, oraščaste plodove, mahunarke, ribu i maslinovo ulje. Mediteranska ishrana je detaljno proučena i poznato je da smanjuje upale kao i da pogoduje zdravlju srca. No, ovaj način prehrane također može biti koristan u zaštititi i sprječavanju depresivnih poremećaja.
Ako ne planirate uskoro otputovati u Španiju ili Grčku, maštajte da ste već tamo kopiranjem njihove prehrane ili dijeta. Dodajte više povrća tokom kuhanja ili pripremite sebi neki brzi zeleni shake. Također koristite više bilja i začina kako biste smanjili/prevenirali upale.
Može li fast food/brza hrana dovesti do povećanog rizika od depresije
Za prehranu koja uključuje brzu hranu poput hamburgera, kobasica i pizza, kao i komercijalnih pekarskih proizvoda kao što su pogačice, krofne i kroasane, pokazalo se da je povezana s povećanim rizikom od depresije.
Potrudite se, dajte sve od sebe da izbalansirate svoj izbor hrane s nekim zdravim opcijama, birajte svježu hranu kada god ste za to u mogućnosti i kada Vam je na raspolaganju.
Može li pozitivno raspoloženje dovesti do prejedanja
Vrlo je važno obratiti pažnju da činjenicu da do prejedanja ne dolazi samo i isključivo usljed lošeg raspoloženja. Naime, i pozitivno raspoloženje također može dovesti do većeg/višeg unosa hrane.
Možemo li sebe dovesti u loše raspoloženje nakon dva dana prejedanja
Podaci jedne studije ukazuju da unos kalorija naročito zasićenih masti i natrija, ima veći uticaj na razvoj negativnog raspoloženja tek nakon dva dana od njihovog unosa.
Istraživači ukazuju na to da hrana zapravo izaziva smjene pozitivnog i negativnog raspoloženja. Ako ste lošeg raspoloženja, obratite pažnju na sat i vrijeme kada jedete. Možete napraviti neke neposredne promjene u ishrani koje će doprinjeti Vašem boljem raspoloženju.
Mogu li grickalice utjecati na naše raspoloženje
Konzumiranje voća povezano je sa nižom anksioznošću, depresijom i nižim emocionalnim stresom naspram konzumiranja čipsa/čokolade. Slično tome, rezultati za somatske simptome, kognitivne poteškoće i umor bili su veći sa potrošnjom čipsa/čokolade aka junk fooda.
Može li dosada biti pogodna za prejedanje
Osobe sklone dosadi i one koji nemaju dovoljno izgrađenu emocionalnu sposobnosti u suočavanju sa stresnim ili teškim situacijama mogu se dovesti u stanja neprikladnog prejedanja.
Da li naša ličnost/osobine pokreću prehrambene navike
Časopis Appetite je iznio zanimljive zaključke o odnosu nečije ličnosti i prehrane uključujući:
- Visoka otvorenost nečije ličnosti za nova iskustva povezana je sa prehranom koja uključuje voće, povrće i salate, a niža sa mesom i bezalkoholnim pićima.
- Ugodnost je povezana sa niskom potrošnjom mesa.
- Savjesnost je promovisana sa potrošnjom voća, a prevenirana/spriječena sa potrošnjom mesa i unosom slatkih i slanih namirnica i šećerom zaslađenih gaziranih pića.
- Neuroticizam promoviše potrošnju slatkih i slanih namirnica doprinoseći emocionalnom prejedanju.