Broj otkucaja srca u mirovanju kod odraslog čovjeka smatra se normalnim ako su vrijednosti od 50 do 100 otkucaja u minuti. Kada broj otkucaja poraste iznad 100 u minuti takvo stanje nazivamo tahikardijom. 

Najčešći razlozi ubrzanih otkucaja su povišena tjelesna temperatura, anemija, povećana razina hormona štitnjače, uzimanje određenih lijekova, naglo debljanje, slabost srca kao pumpe te različita stanja uvjetovana psihičkim reakcijama na stresne podražaje. Ubrzani rad srca treba nas zabrinuti uvijek, a ukoliko on traje kontinuirano, tada valja istražiti uzrok.

Je li ubrzan rad srca češći kod žena nego kod muškaraca?

Povišena razina hormona štitnjače, ali i slabokrvnost češći su kod žena, tako da je pojava ubrzanog rada srca također češća kod žena. Muškarci i žene imaju različitu reakciju na stres iako ubrzan puls može biti reakcija na stres kod oba spola, jer kod stresu reagujemo kao da smo napadnuti, a to znači spremni smo ili na borbu ili na bijeg, a u oba slučaja ubrzani rad srca sastavni je dio naše reakcije.

Postoji li veza između ubrzanog rada srca i anemije?

Anemija je stanje u kojem je smanjena koncentracija hemoglobina - prenosioca kisika u naš organizam zbog čega organi i tkiva dobivaju manju količinu kisika. Organizam, da bi prevladao ovu situaciju, razvija kompenzacijske mehanizme, a jedan od najčešćih i najvažnijih je ubrzanje pulsa kako bi se povećala količina krvi koju srce daje i tako nadoknadila smanjena količina kisika. To je naročito naglašeno u naporu, kada blagi napor izaziva vrlo jako ubrzanje srčanih otkucaja.

Šta učiniti?

Ako nam tokom uobičajenih aktivnosti srce ubrzano kuca treba prvo napraviti krvnu sliku i pretragu željeza u krvi, jer je naročito kod mladih žena najčešće slabokrvnost uzrokovana manjkom željeza. Također, treba provjeriti hormone štitnjače, zatim analizirati funkciju pluća i srca i posjetiti kardiologa. Ako je sve uredu onda se treba posvetiti stvaranju kondicije i redovnom vježbanju. Ako ste pušač, prestani pušiti.